GIOIA DEL COLLE - De Nederlandse volleybalvrouwen hebben maandag in de World Grand Prix opnieuw Italië verslagen. Nederland kwam terug van een achterstand van 0-2 in sets en won uiteindelijk met 3-2 (25-23 25-23 34-36 24-26 15-17). Het was de eerste wedstrijd in de finaleronde van het lucratieve toernooi. Eerder won Oranje al in de eerste ronde van Italië, de wereldkampioen. Ook toen gebeurde dat met 3-2.

”We worden elke wedstrijd beter”, reageerde bondscoach Frigoni. “Tegen Italië waren we de eerste twee sets niet zo goed, daarna speelden we beter, geconcentreerder ook. De derde set was de mooiste, gezien het scoreverloop.” Frigoni relativeerde de overwinning op Italië, dat ten opzichte van het WK enkele speelsters miste. “Rusland, onze volgende tegenstander, is pas echt sterk”, zo keek de coach van Nederland vooruit. “Zij zijn voor mij de favoriet om dit toernooi te winnen.”

Zijn eigen team liet maandagavond twee sterke punten zien. Ten eerste toonden de volleybalsters mentale kracht door na een achterstand terug te knokken en ten tweede bleven ze steeds rustig. ”Ook op momenten dat we twee of drie punten achter stonden, bleven ze goed volleyballen. We raakten nooit in paniek. Dat was belangrijk.”

Wat er in het vervolg van het toernooi nog komt is mooi meegenomen, vindt Frigoni. “Wij moeten internationale ervaring opdoen. Speelsters als Kim Staelens en Titia Sustring hebben dat nodig.”