HEERENVEEN - Paulien van Deutekom was dit weekeinde de vrouw van de NK afstanden. De regerend wereldkampioene allround bleek de snelste op de 1.000 en 1.500 meter en eindigde kort achter Groenewold op de 3.000 meter. "Mooie resultaten, maar volgende week begint het pas echt."

De uitspraak van Van Deutekom werd in Thialf door bijna al haar collega's herhaald. De nationale titelstrijd is leuk maar komend weekeinde begint het pas echt in Berlijn, waar de eerste wereldbekerwedstrijden worden gereden.

Bijsmaak

Voor Ireen Wüst begint de wereldbekercyclus met een nare bijsmaak. De olympisch kampioene van Turijn werd gediskwalificeerd op 'haar' 3.000 meter en zal zich in de eerste helft van dit seizoen moeten beperken tot de 1.000 en de 1.500 meter. "Dat is balen, hierdoor kan ik pas een week voor de WK afstanden voor het eerst een competitieve drieduizend rijden", zuchtte Wüst zondagmiddag.

De Brabantse werd zaterdag gediskwalificeerd omdat zij een nieuwe regel overtrad door met haar schaats in de bocht de blokjes te raken. Volgens de hoofdscheidsrechter ging haar schaats daarbij over de blauwe lijn heen terwijl Wüst erbij bleef dat zij enkel de blokjes raakte. "Er kwamen vannacht dan ook nog regelmatig blokjes in mijn slaap voor."

Tuitert

Van Deutekom had van al dat euvel geen last. De allroundster domineerde zondag op de middenafstand en kijkt uit naar de wedstrijden in Berlijn. "Ik moet echter nog wel een stap maken om bij de echte top aan te sluiten", verklaarde de rijdster van TVM.

Naast de verwachte dominantie van Sven Kramer vielen bij de mannen ook de prestaties van Mark Tuitert op. De voormalige wereldkampioen allround lijkt onder Jac Orie bij de DSB-ploeg getransformeerd te zijn in een sprinter. "Ik volgde afgelopen zomer voor het eerst een sprinttraining en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen." Tuitert mag in de wereldbeker op maar liefst drie afstanden van start gaan.

Kramer

Kramer toonde zich na afloop van de 10.000 meter de zelfverzekerde winnaar van het kampioenschap waarop hij drie afstanden won. Alsof hij niet net een immense prestatie had geleverd gaf hij antwoord op de vragen waarbij hij zelfs een kleine sneer uitdeelde naar de DSB-ploeg. "Zij hadden inderdaad een paar mooie resultaten, maar waarom wil je pieken op het NK? Daar heb je toch helemaal niets aan."

ZIE OOK:

Kramer kent geen concurrentie
‘Blijf met de blokjes bezig’
Tuitert: Bij ons moet je wel
‘De vorm begint er te komen’
Groothuis staat er weer

Lees alles over de NK afstanden op NUsport.nl