KERKRADE - Hij moest er zondag in Kerkrade na de klinkende zege op Roda JC (0-4) even over nadenken. Maar uiteindelijk bevestigde Georginio Wijnaldum de retorische vraag van een verslaggever.

"Ja, ik denk wel dat dit mijn beste wedstrijd tot dusver voor Feyenoord was", beaamde het 17-jarige talent.

Vooral dankzij de wervelende en vruchtbare inbreng van Wijnaldum maakte de Rotterdamse ploeg in Limburg een einde aan de vrije val op de ranglijst. De offensieve middenvelder opende na de rust de score met een prima kopbal, hielp bij de tweede goal (van generatiegenoot Leroy Fer) een beetje mee en bereidde de derde treffer (van Roy Makaay) voor met een fraaie solo.

"Ja, dat was een mooie actie. Maar ik heb liever dat anderen dat zeggen over mij", sprak de benjamin van Feyenoord bescheiden.

Stuk

Trainer Gertjan Verbeek, voor wie de tweede competitiezege net op tijd kwam, roemde het optreden van Wijnaldum. "Hij zat woensdagavond na de nederlaag bij Sparta nog helemaal stuk. De ouwe hap in mijn selectie, onder wie Roy Makaay, heeft hem daarna moed ingepraat. Hij begon nog aarzelend aan de wedstrijd tegen Roda JC, maar na de rust was hij een lust voor het oog. Geo heeft zich zelf over het dode punt heen geknokt. Dat is knap voor zo'n jonge speler."

Feyenoord rommelde in de eerste helft (0-0) maar wat aan. Linksback Tim de Cler bewees opnieuw dat hij uit vorm is en aan de andere kant stapelde Serginho Greene fout op fout. In de 39e minuut moest hij naar de kant vanwege een knieblessure. Zijn vervanger was Dwight Tiendalli, die net als aanvaller Diego Biseswar aan het begin van het seizoen al min of meer was afgeschreven door de Rotterdamse clubleiding.

Roda JC speelde in de povere eerste helft nog slechter dan Feyenoord. De thuisploeg maakte veel te weinig gebruik van de defensieve kwetsbaarheid, ook centraal, bij de bezoekers. Van Feyenoord, dat evenals Roda JC veel balverlies leed, ging voor de rust iets meer dreiging uit.

Leven

Na de pauze bracht Wijnaldum leven in de wedstrijd. Hij kopte eerst een voorzet van Giovanni van Bronckhorst prima in, 0-1. Vier minuten later was het opnieuw raak voor Feyenoord. El Ahmadi bracht de bal na een knappe solo voor, Wijnaldum trapte half mis, maar Leroy Fer maakte van dichtbij geen fout, 0-2.

Feyenoord speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Makaay en Biseswar maakte het rood-witte feestje in Kerkrade compleet. Voor de Rotterdammers was het de eerste uitzege in de eredivisie in ruim een half jaar.

"Ik ben niet verbaasd over deze uitslag", merkte Verbeek nuchter op. "We weten allemaal bij Feyenoord dat het erin zit. Maar het moet er natuurlijk wel een keer uitkomen. Ik ben heel blij en tevreden met deze overwinning. Het lucht in elk geval flink op."