ARNHEM - Vitesse heeft de weg omhoog ingezet. Na de tweede zege binnen vijf dagen heeft de Arnhemse club de degradatiezone verlaten. Ook NEC en FC Utrecht deden zondag goede zaken. Volendam behaalde de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie.

Vitesse hield een hoog moreel over van de uitzege bij Heerenveen vorige woensdag. De ploeg van coach Hans Westerhof trad ADO met grote daadkracht tegemoet. Binnen een minuut lag de bal al in het Haagse net. Een snelle uitbraak op rechts van Julian Jenner, scherpe voorzet en intikker door Ricky van Wolfswinkel, 1-0.

ADO leek te worden overlopen maar ontsnapte in het eerste kwartier aan meer doelpunten. Na de opening kwam zowaar een Haags offensief, dat drie hoekschoppen opleverde. Na de derde zette Yuri Cornelisse voor en kopte Lex Immers in, 1-1. Even eerder was Cornelisse al dicht bij een treffer geweest. Hij zag zijn schuiver gekeerd door Piet Velthuizen.

Luchtduel

Na de gelijkmaker ontspon zich een leuke, open wedstrijd met kansen aan beide kanten. Na een hoge voorzet, van weer Jenner, won doelman Robert Zwinkels een luchtduel. Er vielen drie gekwetsten, het duel lag vijf minuten stil. De Haagse back Ahmed Ammi verliet per brancard het veld.

Hierna verhardde de strijd en moest scheidsrechter Eric Braamhaar vaak ingrijpen. In de 41e minuut brak Jenner opnieuw door. Christian Kum trok hem aan het shirt. Geel voor Kum, strafschop voor Vitesse benut door Santi Kolk, 2-1.

De tweede helft was veel minder aantrekkelijk. In de rust gaven de beide trainers hun elftallen een zekerder concept mee. Kansen kwamen er nauwelijks nog uit de worstelingen op het middenveld. De beide doelmannen werden zo goed als werkloos. Richard Knopper knalde voor ADO een keer rakelings naast.

Defensief

Vijf minuten voor tijd pas kwam ADO defensief in moeilijkheden, nadat de Finse spits Niklas Tarvajärvi zijn opwachting had gemaakt en de Haagse club meer risico's nam op jacht naar de gelijkmaker.

Eerst schoot Tarvajärvi tegen Zwinkels op. Maar in de blessuretijd was het raak. De ingevallen spits schoot een rebound op een schot van Van Wolfswinkel in de touwen, 3-1. Vitesse kon omhoogkijken.

Ammi

Rechterverdediger Ahmed Ammi van ADO Den Haag heeft tijdens de wedstrijd een hersenschudding opgelopen en mogelijk ook nekletsel. Ammi raakte in de eerste helft tijdens een luchtduel geblesseerd.

Hij moest per brancard van het veld af en ging daarna met de ambulance naar het ziekenhuis in Arnhem. Daar is zijn nek uit voorzorg vastgezet. Het was zondag onduidelijk of hij langer opgenomen zal blijven.

NEC

NEC heeft aan een lastige "Engelse" voetbalweek vier punten overgehouden. Na de nederlaag tegen Ajax (0-2) en een gelijkspel midweeks tegen FC Groningen (1-1) volgde zondag op het Kasteel een zege tegen staartclub Sparta: 0-2.

Trainer Mario Been had zijn elftal voorgehouden dat het in Rotterdam moest winnen om in de subtop van de eredivisie te blijven. Maar zo eenvoudig heeft NEC het niet met Sparta de afgelopen jaren. Uiteindelijk kon Been zondag tevreden zijn over de prestatie van zijn ploeg tegen Sparta. De eerste helft ging nog wat stroef, maar na de snelle 0-2 na rust kon hij gerust zijn op een goede afloop.

Vergelijking

Zowel Been als Sparta-trainer Foeke Booy had zijn ploeg op twee plaatsen gewijzigd in vergelijking met afgelopen woensdag. Bij Sparta kregen Edouard Duplan en Rydell Poepon de beloning voor hun beslissende invalbeurt in de derby tegen Feyenoord (2-1).

Uit een actie van Duplan schoot Poepon Sparta in de slotfase naar de zege. Hun plaats in de basis ging ten koste van Yuri Rose en Charles Dissels. Bij NEC vielen Jhonny van Beukering en Alex Radomski buiten de basis. Tegen Sparta startten Rutger Worm en Tim Janssen.

Sparta en NEC maakten er op het Kasteel een leuke eerste helft van. NEC had kwalitatief meer in huis dan de thuisclub, maar echt domineren konden de Nijmegenaren niet. De 0-1 van Saidi Ntibazonkiza in de 21e minuut kwam tot stand door een fout van Sparta-verdediger Ayodele Adedeleye.

Slot

Verder kopte Janssen nog op de paal. Sparta kreeg kansen via Arne Slot (schot op de lat), Duplan en en Ruud Knol. De Rotterdammers hadden wat pech, maar stuitten ook op een uitblinkende NEC-doelman Gabor Babos.

NEC kende in de tweede helft een droomstart. Spartaan Knol liep in de 48e minuut invaller Rachid Bouaouzan (ex-Sparta) omver in het strafschopgebied. Youssef El-Akchaoui maakte vervolgens vanaf elf meter geen fout: 0-2. De wedstrijd was direct beslist. NEC drong niet meer aan en Sparta had blijkbaar al zijn energie in de derby tegen Feyenoord verbruikt.

FC Utrecht

FC Utrecht gedijt prima bij de afwezigheid van hoofdtrainer Willem van Hanegem. De club besliste zondag de thuiswedstrijd tegen Heracles (2-0), waardoor het in een week van de twaalfde naar de achtste plaats klom op de ranglijst.

Het was opvallend dat het Utrechtse publiek deed alsof er de laatste anderhalve week niets rond Van Hanegem was gebeurd. Geen spandoek of spreekkoor refereerde aan de hoofdtrainer, die zich ziek meldde nadat zijn assistenten John van Loen en David Nascimento evenals keeperstrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers op non-actief waren gezet.

De meegereisde supporters van Heracles ventileerden hun mening nog wel via een dundoek. "Willem, laat je ruggengraat zien", stond er op een groot laken.

Gelegenheidsduo

Technisch directeur Piet Buter en de nieuwe assistent-trainer Ton du Chatinier zaten tegen Heracles nog op de bank in de Galgenwaard. Het gelegenheidsduo constateerde dat de thuisclub voor rust ondermaats presteerde. FC Utrecht voetbalde in een veel te laag tempo en grossierde in foutieve passes en kleine overtredingen.

Heracles had het betere van het spel maar werd ook nauwelijks gevaarlijk. Met invaller Cedric van der Gun voor de tegenvallende Simon Cziommer bleek FC Utrecht na rust plotseling wel in staat om de defensie van Heracles de ontregelen. De thuisclub speelde in een veel hoger tempo en kreeg ook kansen.

Ali Boussaboun haalde in de 47e minuut nog de woede van het thuispubliek op de hals door voor open doel naast te schieten. Hij trof in de 62e minuut echter wel prachtig doel toen hij een voorzet van Tim Cornelisse in één keer op zijn voet nam en over doelman Martin Pieckenhagen schoot: 1-0. Van der Gun bekroonde een sterke invalbeurt in blessuretijd met een tweede treffer.

FC Volendam

Volendam heeft zondag de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie behaald. De ploeg won in de tweede thuiswedstrijd in vijf dagen, nadat de 2-2 van dinsdag tegen Willem II het eerste punt had opgeleverd, met 3-1 van De Graafschap.

Melvin Platje bracht de thuisclub in de 38e minuut aan de leiding, kort voor het rustsignaal maakte Cerezo Fung-a-Wing namens De Graafschap gelijk.

In de slotfase van de tweede helft bezorgden Jack Tuyp en invaller Dominique van Dijk hun ploeg met twee kort opeenvolgende treffers de verdiende zege.