KERKRADE - Trainer Gertjan Verbeek lijkt bij Feyenoord toch nog toekomst te hebben. De Rotterdamse ploeg maakte zondag in Kerkrade op uitbundige wijze een einde aan de vrije val op de ranglijst. De Kuipbewoners wonnen met 4-0 dankzij een ijzersterke tweede helft.

Feyenoord mocht in het Parkstad Limburg Stadion vooral twee tieners dankbaar zijn. Georginio Wijnaldum (17) opende de score waarna generatiegenoot Leroy Fer (18) de voorsprong verdubbelde.

Roy Makaay, op aangeven van de knap solerende Wijnaldum, en Diego Biseswar zorgden nadien voor een ongekende score voor het zo geplaagde Feyenoord, dat in Kerkrade pas de tweede competitiezege behaalde.

Spelers

Verbeek liet zijn spelers na de midweekse deceptie bij stadgenoot Sparta (2-1) een paar dagen met rust. Pas zaterdag pikte hij de training met zijn ploeg weer op. In tijden van crisis kan een beetje afstand nemen van de dagelijkse realiteit tenslotte geen kwaad, zo redeneerde Verbeek.

Feyenoord trad in Kerkrade aan in de inmiddels 'beproefde' opstelling. Verbeek mag dan door langdurige blessures een groot aantal spelers nog steeds missen, de laatste weken kan hij wel vrijwel steeds dezelfde formatie het veld insturen. Maar vaste patronen, automatismen of een bepaalde lijn in het Rotterdamse spel waren zondag in de eerste helft opnieuw ver te zoeken.

Knieblessure

Feyenoord rommelde maar wat aan. Linksback Tim de Cler bewees opnieuw dat hij uit vorm is en aan de andere kant stapelde Serginho Greene fout op fout. In de 39e minuut moest hij naar de kant vanwege een knieblessure. Zijn vervanger was Dwight Tiendalli, die net als aanvaller Biseswar aan het begin van het seizoen al min of meer was afgeschreven door de Rotterdamse clubleiding.

Roda JC speelde in de povere eerste helft nog slechter dan Feyenoord. De thuisploeg maakte veel te weinig gebruik van de defensieve kwetsbaarheid, ook centraal, bij de bezoekers. Pas op slag van rust kwam Andres Oper voor de eerste keer namens Roda JC in scoringspositie. Doelman Henk Timmer bracht moeizaam redding.

Kopballen

Van Feyenoord, dat evenals Roda JC veel balverlies leed, ging voor de rust iets meer dreiging uit. Biseswar en Karim El Ahmadi stuitten op doelman Bram Castro en verdediger André Bahia was gevaarlijk met twee kopballen. Aanvalsleider Roy Makaay was weer eens nagenoeg onzichtbaar.

Na de pauze bracht Wijnaldum leven in de wedstrijd. De jeugdige middenvelder kopte een voorzet van Giovanni van Bronckhorst prima in, 0-1. Vier minuten later was het opnieuw raak voor Feyenoord. El Ahmadi bracht de bal na een knappe solo voor, Wijnaldum trapte half mis, maar Leroy Fer maakte van dichtbij geen fout, 0-2.

Triomf

Het ontketende Feyenoord speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Makaay en Biseswar maakte het rood-witte feestje in Kerkrade compleet. Voor de Rotterdammers was het de eerste uitzege in de eredivisie in ruim een half jaar. De verrassende triomf, met een publiekswissel voor Wijnaldum, kwam voor de veelbesproken Verbeek net op tijd.

Verbeek

De trainer verloor na de grootse zege op Roda JC (0-4) de realiteit niet uit het oog. "Alles zat eindelijk een keer mee in de tweede helft. Maar dat hebben we zelf afgedwongen", sprak hij na de tweede overwinning in de competitie.

Verbeek erkende dat er zowel op hem als op de spelers veel druk stond in Limburg, na een serie van zes competitieduels met slechts twee punten. "Je staat toch zestiende op de ranglijst. Daar moet je wel mee kunnen omgaan. In de eerste helft zag je dat we daar als ploeg problemen mee hadden. We speelden zonder veel zelfvertrouwen en initiatief. Maar de organisatie was goed. We gaven amper kansen weg."

Rust

Verbeek gaf zijn spelers tijdens de rust de opdracht mee om op dezelfde manier te blijven spelen.

"Dan zouden we opnieuw kansen krijgen en hopelijk wel tot scoren komen. Dat gebeurde ook. Gelukkig konden we deze keer de voorsprong wel vasthouden en uitbouwen. Ik ben niet verbaasd over deze uitslag. We weten allemaal bij Feyenoord dat het erin zit. Maar het moet er natuurlijk wel een keer uitkomen. Ik ben heel blij en tevreden met deze overwinning. Het lucht in elk geval een flink stuk op."

Makaay

Roy Makaay wilde na de indrukwekkende zege niet te vroeg juichen. "Laten we eerst de volgende wedstrijd maar eens afwachten", sprak de aanvalsleider van de Rotterdamse formatie wijselijk.

Feyenoord speelt donderdag voor de UEFA Cup in de Kuip tegen het sterke CSKA Moskou. Zondag komt FC Utrecht op bezoek. "Vorige week zondag na de 2-2 tegen SC Heerenveen sprak ook iedereen over een ommekeer. Maar dat kun je op basis van één wedstrijd moeilijk zeggen. Dat zag je daarna meteen bij Sparta."

Feyenoord verloor afgelopen woensdag met 2-1 bij de stadgenoot. "Daar waren we allemaal doodziek van. Sparta kwam twee keer voor de goal en scoorde ook twee keer. De eerste treffer was buitenspel en bij het tweede doelpunt gleed een jongen bij ons weg. Die foutjes en die pech hebben we tegen Roda JC niet gehad. Het moest ook wel een keer gaan meezitten."

Middernacht

Makaay ging woensdagavond rond middernacht na de nieuwe deceptie tegen Sparta met een aantal ploeggenoten bij De Kuip nog de discussie aan met een aantal zeer verontruste fans. Daarbij hield de Rotterdamse politie de boel nauwlettend in de gaten om incidenten te voorkomen.

"Ik loop niet weg voor ontevreden fans. Ik kon hun onvrede ook best begrijpen. In deze wedstrijd tegen Roda JC hebben we in elk geval iets rechtgezet. Maar we zijn er nog lang niet, laat dat duidelijk zijn."

Feyenoord - Roda JC