HEERENVEEN - Paulien van Deutekom heeft zondag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen de titel op de 1500 meter veroverd. De rijdster van TVM zette een tijd neer van 1.58,16.

Van Deutekom was zaterdag ook al de beste op de kilometer.

Ireen Wüst, zaterdag gediskwalificeerd op de 3000 meter, eindigde zondag als tweede. Ook Marrit Leenstra, Elma de Vries en Laurine van Riessen plaatsten zich op de 1500 meter voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden.

Groenewold

Renate Groenewold veroverde twee titels. De schaatsster uit Assen bleek zondag de sterkste op de 5000 meter, terwijl ze een dag eerder al bij de drie kilometer het goud kreeg overhandigd.

De rijdster van TVM had voor de vijf kilometer 7.04,01 nodig en bleef daarmee Gretha Smit ruim voor: 7.08,83. Lisette van der Geest kreeg het brons: 7.13,86. Ook Elma de Vries (4e) en Anouk van der Weijden (5e) mogen op deze afstand deelnemen aan de WB-wedstrijd in Moskou, medio november.

Concurrenten

Zo'n 24 uur eerder bleef Groenewold op de 3000 meter ook al de concurrenten voor. Ze volbracht de afstand in 4.06,99 en zag dat haar voornaamste rivale, ploeggenote Paulien van Deutekom, na 4.08,49 finishte.

"Ik heb me deze zomer specifiek op de lange afstanden gericht", zei Groenewold, die voorheen ook het kortere werk deed in het kader van de allroundtoernooien. "Ik ben blij dat me dat twee titels oplevert."

ZIE OOK:

'Blijf met de blokjes bezig'
‘De vorm begint er te komen’
Wüst: Balen met een grote B
Timmer trekt zich terug voor 1500 meter
Timmer valt buiten de boot

Lees alles over de NK afstanden op NUsport

Van Deutekom beste op 1500 meter