KAAPSTAD - De Ericsson 4 heeft de eerste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Zweedse zeilteam arriveerde zondagochtend als eerste in de haven van Kaapstad, met een voorsprong van bijna acht uur op de eerste achtervolger.

De Nederlandse boot Delta Lloyd ligt op de zesde plaats.

Door de winst mag het team van schipper Torben Greal acht punten bijschrijven in het klassement, waardoor de Ericsson 4 nu aan kop gaat met veertien punten. Eerder konden de deelnemers aan de Volvo Ocean Race punten verdienen bij twee havenraces in het Spaanse Alicante, startplaats van de zeilrace om de wereld.

Vanuit Alicante voer de vloot over 6500 zeemijl (ongeveer 12.000 kilometer) naar Zuid-Afrika. Onderweg schreef het Zweedse zeiljacht al historie door als eerste in 24 uur de 'magische grens' van 600 mijl te doorbreken.

Snelheden

"Het was een geweldige trip met enorme snelheden", jubelde Greal in de haven van Kaapstad. "Ik ben blij met wat we bereikt hebben."

De Braziliaanse schipper kan bovendien vertrouwen putten uit een opmerkelijk feit. De laatste vijf edities van de Volvo Ocean Race pakte de winnaar van de eerste etappe uiteindelijk ook de eindzege.

Tweede etappe

De deelnemers aan de beruchte zeilrace beginnen op 15 november aan de tweede etappe, die voert van Kaapstad naar Cochin in India.

De tiende editie van de voormalige Whitbread-race omvat tien etappes. De finish na 37.000 zeemijl (68.500 kilometer) is eind juni in het Russische Sint-Petersburg.