HEERENVEEN - AZ heeft zaterdag voor het eerst in zeven wedstrijden punten verspeeld. De koploper in de eredivisie kwam niet verder dan 3-3 tegen SC Heerenveen. AZ heeft nu net als Ajax en NAC Breda negentien punten, maar staat op basis van een beter doelsaldo nog wel bovenaan.

Het duel met SC Heerenveen was de eerste grote test voor de Alkmaarders. De ploeg van trainer Louis van Gaal reeg de afgelopen weken tegen relatief eenvoudige tegenstanders de zeges aaneen, maar in Friesland wachtte de kersverse koploper in de eredivisie tegenstand van formaat.

Afwachtend

Beide ploegen begonnen afwachtend aan het duel en ook het vroege doelpunt van de Friezen deed de partij nog niet ontbranden. De treffer van debutant Pawel Wojciechowski kwam dan ook niet uit een vloeiende aanval van de thuisclub, maar viel bij toeval uit een afgeslagen vrije schop. De Pool zag zijn schot ietwat fortuinlijk achter doelman Sergio Romero belanden: 1-0.

De jonge Wojciechowski had tot verrassing van velen een basisplaats gekregen van trainer Trond Sollied. De aanvallende middenvelder werkt zijn wedstrijden normaal gesproken af in de A-junioren van de Friezen, maar kreeg zijn kans in het eerste elftal vanwege de blessures van Danijel Pranjic en Roy Beerens.

Gevaarlijk

Graziano Pellè dook voor rust drie keer gevaarlijk op voor het doel van Kenny Steppe, maar het ontbeerde de flegmatieke spits aan scherpte om zijn eerste competitietreffer aan te tekenen.

Pellè kan wat dat betreft een voorbeeld nemen aan zijn collega in de Alkmaarse frontlinie, Mounir El Hamdaoui. De topscorer van de eredivisie verkeert in bloedvorm en liet dat ook in Friesland zien. Kort voor rust miste de Marokkaan nog een opgelegde kans, bij zijn tweede mogelijkheid aan het begin van de tweede helft was het wel raak.

Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied knalde El Hamdaoui, na een goede kaats van Pellè, de bal hard achter de Belgische doelman (1-1). Het betekende al zijn twaalfde treffer van het seizoen.

Voorsprong

Op aangeven van opnieuw Pellè bracht invaller Brett Holman AZ na bijna een uur spelen op voorsprong (1-2). AZ kreeg daarna kansen om het duel definitief te beslissen, maar door onzorgvuldigheid bleef een derde treffer uit.

Dat kwam de Alkmaarders duur te staan. In de hectische slotfase maakte Paulo Henrique eerst gelijk, maar Sebastien Pocognoli leek AZ kort daarna met zijn eerste balcontact alsnog naar de winst te schieten.

Opnieuw Henrique voorkwam in blessuretijd echter de zevende zege op rij van de Alkmaarders: 3-3.

Van Gaal

Louis van Gaal baalde zaterdag na de wedstrijd van AZ bij SC Heerenveen stevig van de late gelijkmaker van de Friezen. Paulo Henrique tekende in blessuretijd voor de 3-3 en het eerste puntenverlies van de Alkmaarders in zeven wedstrijden. "Het is vervelend en verdrietig dat die bal er nog in ging'', zei Van Gaal.

De oefenmeester zag een wedstrijd met twee gezichten. "In de eerste helft voetbalden we niet goed en kregen we geen echte mogelijkheden. Na rust hebben we het een stuk beter gedaan. We hadden meer lopende mensen en meer aansluiting bij de spitsen, vooral dankzij invaller Brett Holman.''

Na de treffer van Sebastien Pocognoli (2-3), een kwartier voor tijd, leek AZ de wedstrijd in de zak te hebben. "We hoefden alleen maar te zorgen dat de bal in de ploeg bleef, maar dat is niet zo goed gelukt'', constateerde Van Gaal. "We gingen op zoek naar nog meer doelpunten, maar soms is het beter om zo'n duel dan slim uit te spelen.''