MALAGA - Barcelona heeft zich zaterdag aan kop van de Spaanse Primera Division gemeld. De Catalaanse topclub won de uitwedstrijd bij Malaga met 4-1. Het was de zevende zege op rij voor Barcelona.

Valencia raakte de koppositie kwijt door verrassend in eigen stadion van Racing Santander te verliezen: 2-4. Congolees Mohamed Tchité was een plaag voor Valencia. Hij scoorde drie keer voor Santander. Het was de eerste nederlaag deze competitie voor de onttroonde koploper.

Barcelona heeft een punt voorsprong op Villarreal (4-1-winst op Athletic Bilbao). Valencia volgt als nummer drie op twee punten. Real Madrid kan zondag naast Barcelona komen door bij Almeria te winnen.

Xavi

Xavi opende zaterdag voor Barcelona al na vijf minuten de score. Duda maakte voor Malaga nog wel gelijk, maar de Argentijnse Lionel Messi zorgde voor een voorsprong bij de rust. Xavi verdubbelde de marge kort na de rust naar twee treffers.

In de slotfase dropte Malaga-speler Welington de bal nog in eigen doel.

Oerwoudgeluiden

Het duel werd ontsierd door de oerwoudgeluiden van het publiek van Malaga als Barcelona-spits Eto'o aan de bal was. De Afrikaan scoorde zaterdag niet en werd gewisseld. Het publiek begeleidde die wissel met een fluitconcert.

Eto'o was in Spanje al eerder het slachtoffer van racisme. Toen Frank Rijkaard de Catalanen nog onder zijn hoede had, moest hij de spits in februari 2006 overhalen tegen Real Zaragoza in het veld te blijven toen het publiek hem zwaar beledigde.

Valencia

Valencia had een zware avond tegen Santander. Tchité bracht Santander snel op voorsprong, waarna David Villa van de stip de gelijkmaker verzorgde.

Opnieuw Tchité zorgde kort na de rust voor de 1-2, maar Joaquin maakte ook de nieuwe achterstand goed. Elf minuten voor tijd maakte Tchité Santanders derde treffer. In de slotfase passeerde Albelda nog zijn eigen doelman: 2-4.

Atletico

Atletico Madrid, met John Heitinga in de basis, won thuis met 2-0 van Mallorca. De trefzeker spits Sergio Agüero tekende in het eerste half uur voor beide doelpunten. Het was de eerste competitiezege voor Atletico sinds 24 september.