HEERENVEEN - Schaatsster Marianne Timmer doet zondag bij de nationale afstandskampioenschappen in Heerenveen niet mee aan de 1500 meter. De rijdster van DSB heeft last van haar lies.

Marianne Timmer bekroop zaterdag een gevoel dat haar enigszins deed denken aan haar gemoedstoestand van een jaar geleden, en dat zinde haar zichtbaar niet. De 34-jarige schaatsster van DSB kwam bij de Nederlandse afstandskampioenschappen niet verder dan de negende plaats op de 1000 meter.

Net als vorig seizoen, toen ze als zesde eindigde, ontbreekt ze daardoor op die afstand bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Berlijn en Heerenveen.

500 meter

Wel doet Timmer mee op de 500 meter, waar ze zich vrijdag als nummer vier van Nederland voor plaatste. Met het oog op de start van het wereldbekerseizoen meldde Timmer zich zaterdagavond af voor de 1500 meter van zondag. Ze heeft last van haar lies en wilde geen risico nemen.

"Het voorseizoen ging best goed, maar ik ben blijkbaar niet scherp genoeg voor dit weekeinde'', zei Timmer, zevenvoudig kampioen op de kilometer bij de NK afstanden, na haar negende plaats.

"Ik zit er dik naast; zeer dramatisch. Het is balen, want van deze wedstrijd hangt veel af. Ik mis nu een aantal races over duizend meter en moet kijken hoe ik mijn seizoen nu ga indelen. Deelname aan de wereldbekerwedstrijden in Japan en China (december) is zeker een optie voor me.''

Verklaring

Een verklaring voor haar teleurstellende tijd (1.19,11) had Timmer niet. "Ik voel me beter dan dat het nu gaat'', zei ze cryptisch. En verder: "Het niveau bij de NK is in de breedte gestegen. Maar dat maakt het niet minder zuur.''

Ireen Wüst

Behalve Timmer stelde ook Ireen Wüst teleur. De TVM-rijdster eindigde als zesde in 1.18,06. Dankzij haar beschermde status mag ze de komende wereldbekerwedstrijden toch in actie komen op de 1000 meter.

Wüsts ploeggenote Paulien van Deutekom, wereldkampioen allround, eindigde als eerste in een tijd van 1.16,66. Ze hield in een rechtstreeks duel Annette Gerritsen (1.17,34) achter zich.

"Het verschil met de anderen is behoorlijk groot'', reageerde Van Deutekom. "Ik ben benieuwd hoe ik me volgend weekeinde in Berlijn internationaal kan meten. Het is heel erg jammer voor Ireen, maar ik heb nog wel het idee dat dat gaat komen.''

Jan Bos

Jan Bos had net als Wüst zijn beschermde status (plek bij eerste acht) nodig om deelname aan de wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter af te dwingen. De voormalig wereldkampioen sprint eindigde als zesde (1.10,01). Stefan Groothuis won in 1.08,82, voor Erben Wennemars en Mark Tuitert.