AMSTERDAM - Het gehandicapte Ajax counterde zaterdagavond naar een uitzege op FC Twente (0-2). Siem de Jong en Rasmus Lindgren benutten zo'n beetje de enige mogelijkheden die hun ploeg kreeg.

Ze bestraften de thuisclub voor de behoudende speelwijze van de eerste helft. FC Twente kreeg voldoende kansen toen het na rust wel voor de aanval koos. Domme pech en onzuiver afwerken stonden echter een doelpunt in de weg.

Ajax begon het duel in het sfeervolle stadion van FC Twente niet alleen zonder tien geblesseerde selectiespelers. Trainer Marco van Basten kon ook geen beroep doen op de geschorste Luis Suarez, dit seizoen met afstand de beste speler van de Amsterdamse club.

De aanvaller uit Uruguay geeft de bal wel eens niet af en incasseert ook veel te vaak onnodig een gele kaart. Hij is deze competitie ook bij meer dan de helft van de doelpunten van zijn ploeg betrokken.

Martina

Javier Martina, de rechtsbuiten van Jong Ajax, mocht Suarez voor een wedstrijdje vervangen.

De 21-jarige Antilliaan kon niet camoufleren dat hij nog nooit eerder in de eredivisie had gevoetbald. Hij grossierde in balverlies en bezorgde linksback Edson Braafheid ruim veertig minuten lang een eenvoudige avond.

Toch stond Martina in de 41e minuut aan de basis van de openingstreffer. Robbie Wielaert, afgelopen zomer nog begeerd door Ajax, liet de debutant voorzetten en Siem de Jong liet doelman Sander Boschker vanaf dichtbij kansloos: 0-1.

Behoudend

De openingstreffer was een ruime beloning voor een wedstrijd die in de eerste helft geen winnaar verdiende. Ajax speelde ongekend behoudend en FC Twente koos evenmin voor de aanval. Ronnie Stam was de enige speler van de thuisclub die voor rust op doel schoot. Doelman Kenneth Vermeer had in de 31e minuut weinig problemen met de inzet van de van NAC overgekomen middenvelder.

Steve McClaren

Trainer Steve McClaren van de thuisclub bracht in de tweede helft Theo Janssen voor rechtsback Niels Wellenberg. Rechtshalf Ronnie Stam moest rechts in de defensie spelen. De Britse oefenmeester liet zijn ploeg ook eindelijk naar voren voetballen.

"Soms heb je zo'n dag dat je niet mag scoren'', verzuchtte trainer Steve McClaren zaterdagavond na de nederlaag van FC Twente tegen Ajax (0-2). De club uit Enschede kreeg na rust bij een achterstand van 0-1 een handvol goede kansen op de gelijkmaker. Toch was het Rasmus Lindgren die het duel in blessuretijd besliste.

McClaren: "We speelden tijdens de eerste helft in een veel te laag tempo. Het was voor ons ook heel nadelig dat Ajax vlak voor rust scoorde'', doelde hij op de treffer in de 41e minuut van Siem de Jong.

"Daardoor moesten we in de achtervolging. Dat ging ons niet slecht af. Maar het houdt op als je de kansen niet benut. Dat heb je wel eens.''

Kansen

Meteen werd duidelijk waarom het huidige Ajax deze competitie op vreemde bodem alleen nog gelukkig van Heracles heeft gewonnen. Blaise N'Kufo kreeg in de 51e minuut de eerste doelkans van de thuisclub. Hij kopte op aangeven van Eljero Elia over. De spits strandde zeven minuten later in kansrijke positie op doelman Vermeer.

Diezelfde Elia vergat in de zestigste minuut voor de ogen van arbiter Luinge naar de grond te duiken toen hij over de knie ging bij Gabri. Omdat Ajax voorin de bal nauwelijks meer vasthield, besloot Van Basten na zeventig minuten aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar voor Evander Sno te wisselen.

Ajax bleef echter zwaar onder druk staan. Invaller Stein Huysegems schoot in de 77e minuut op de lat. Uiteindelijk was het Rasmus Lindgren die in blessuretijd een snelle counter prachtig afrondde: 0-2.

Van Basten

"Natuurlijk zijn wij Ajax en willen we aanvallend voetballen'', verontschuldigde trainer Marco van Basten zich een beetje. "Maar ik ben wel heel trots op mijn spelers.''

"Iedereen weet van onze problemen'', doelde Van Basten op de afwezigheid van maar liefst elf selectiespelers. "In zo'n periode moet je de schade beperken. Dan moet je keihard werken en blij zijn met iedere zege. Dat zijn we ook. FC Twente is namelijk in mijn ogen een hele sterke ploeg.''

Van Basten: "We hadden hier ook met z'n allen naar voren kunnen lopen. Maar dat was denk ik niet verstandig geweest. We hebben voor deze strijdwijze gekozen. Wij zijn daarvoor maximaal beloond.''