HEERENVEEN - Schaatsbond KNSB gaat het Amerikaanse kledingmerk Nike sommeren om de 'oude pakken' weer in productie te nemen.

De bond hoopt daarmee zijn hoofdsponsor Aegon tegemoet te komen, die woedend is over het feit dat de nieuwe pakken niet in het vertrouwde rood-wit-blauw worden gemaakt.

Nike levert de nieuwste outfits alleen in het zwart of grijs, met zeer beperkte ruimte voor een andere kleur. Dat is onacceptabel voor Aegon dat zijn bedrijfskleuren (rood-wit-blauw) sinds 1983 in de nationale pakken laat terugkomen.

De verzekeraar herhaalde zaterdag bij monde van directeur communicatie Jan Driessen zijn dreigement het contract (jaarlijks 6 miljoen euro) op te zeggen wanneer de schaatsers in het nieuwe pak gaan schaatsen.

Driessen

"Dat is bijna het enige wat we voor dat bedrag terugkrijgen, dat ze in die vertrouwde kleurstelling schaatsen", zei Driessen. "We gaan er toch ook niet mee akkoord wanneer onze nationale vlag grijs wordt, omdat de drukker zijn werk niet aankan? Dat accepteert toch ook niemand."

Met die uitspraken maakte Aegon duidelijk dat het serieus overweegt om het contract - op zijn minst - aan te passen. Dat dreigement heeft de schaatsbond inmiddels ertoe bewogen om Nike verder onder druk te zetten.

Probleem

Het probleem is echter dat de KNSB weliswaar met Aegon heeft afgesproken dat de nationale pakken in rood-wit-blauw worden geleverd, maar dat de bond dit niet in het contract met Nike heeft vastgelegd.

"Hoe wij de druk kunnen verhogen? Dat is een zaak van de juristen", sprak Tjaart Kloosterboer, lid van het algemeen bestuur van de KNSB.

Kloosterboer maakte bekend dat de schaatsers in elk geval dit jaar in de oude pakken zullen rijden. Daarmee krijgt de bond wat extra tijd om een oplossing te vinden voor de heikele kwestie.

Andere merken

De schaatsbond en Aegon stellen steeds nadrukkelijker dat Nike niet de enige fabrikant van snelle schaatspakken is en dat beide partijen ook kijken naar andere merken.

"Nike stelt dat dit het snelste pak is, maar daar is geen onomstotelijk bewijs voor", zegt Kloosterboer. Ook Driessen wijst op andere fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Craft.

Vancouver

Toch lijkt het erop dat de schaatsers Nike niet de rug willen toekeren, omdat ze verwachten dat de machtige fabrikant in de aanloop naar Vancouver met het snelste pak op de proppen komt.

Toppers als Sven Kramer en Simon Kuipers willen bij de Winterspelen niet met een achterstand aan de wedstrijd beginnen, omdat het contract met Nike is opgezegd.

Daardoor lijkt de KNSB gedwongen een compromis te zoeken dat zowel voor Nike als Aegon acceptabel is. Of dat mogelijk is, wordt de komende weken duidelijk.