HAARLEM - Ja, de Europese titel was mooi. De finaleplek tijdens het World Port Tournament ook. Maar de 'Summer of Baseball' zou desondanks faliekant mislukt zijn wanneer Oranje zich dit weekeinde niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Met dat gevoel in het achterhoofd beleefde het Nederlands team zondag enkele vreemde uren. Oranje had 's middag Frankrijk met 4-0 verslagen, maar de opluchting bleef uit. De zege kón namelijk genoeg zijn voor een ticket naar Athene, maar dan moest Italië later op de zondag wel Tsjechië verslaan.

Kortom, de onzekerheid bleef. Het was daarom logisch dat de overwinning amper werd gevierd. De spelers feliciteerden elkaar met het resultaat, maar vervolgens werd de flauwe glimlach alweer verruild voor een strak gezicht.

Persconferentie

Zelfs de traditionele persconferentie na het duel werd afgelast. Eenhoorn had geen zin te filosoferen over de Olympische Spelen wanneer deelname niet eens zeker was. De bondscoach, honkballers en begeleidingsteam verlieten spoorslag het Pim Mulier-stadion en namen hun intrek in een Naardens hotel. Lunchen, uitrusten en voorbereiden op het slotduel met Italië, was de opdracht.

"Ik zat alleen op mijn hotelkamer", vertelde Eenhoorn. "Eigenlijk wilde ik geen tussenstand horen, maar toen Italië met -1 leidde, kwam ik dat snel te weten." Zo groot als de ontlading was, zo bescheiden werd er gevierd. Niet vreemd, als een ontmoeting met aartsrivaal Italië nog op het programma staat. "In de bus, op weg naar Haarlem, heeft Chairon Isenia een vliegtuig nagedaan dat landde in Athene. Deed-ie wel aardig", zei Eenhoorn lachend.

Prestigeduel

Later op de zondagavond was zijn humeur alweer wat minder goed gestemd. Nederland verloor namelijk het prestigeduel met aartsrivaal Italië (3-4). Het Zuid-Europese team sloot het OKT af als winnaar, terwijl Nederland zich tevreden moest stellen met de tweede plek. Dat betekende wel een smetje op het feest.

Met de olympische kwalificatie sloot de bondscoach een emotionele periode af. Eenhoorn verloor enkele weken geleden zijn zoon en deed daarom korte tijd een stap terug. Toch nam hij in de slotfase van het EK de ploeg alweer onder zijn hoede. "Ik heb van één liefde afscheid genomen. Ik had een andere liefde - het honkbal - nodig om dat verlies te verwerken. Op een gegeven moment moet je voor jezelf de motivatie vinden om verder te gaan met het leven. En daarbij speelt honkbal een belangrijke factor", gaf Eenhoorn als verklaring voor zijn rentree.

Missie

Met de kwalificatie voor de Olympische Spelen volbrachten de Nederlandse honkballers hun missie. Het World Port Tournament en het Europese kampioenschap waren prestigetoernooien, op het Olympisch kwalificatietoernooi werd er afgerekend. Dat benadrukte Eenhoorn ook toen hij zaterdag de spelers toesprak, vlak voor het duel met Spanje.

"Tot nu toe gaat 't fantastisch, zowel op als naast het veld", zei de keuzeheer. "Maar de komende dagen zal bepalen of we kunnen terugkijken op een succesvolle periode. We moeten nog twee dagen alles geven. Dat moet mogelijk zijn."

Twintig overwinningen

Oranje boekte in een maand twintig overwinningen en leed slechts twee nederlagen. De zege op Griekenland - in de eindstrijd van het EK - was een hoogtepunt in die serie. Maar het merendeel van de overwinningen waren minder aansprekend.

Toch waren B-landen als Frankrijk en Kroatië ook gevaarlijke tegenstanders, meende Eenhoorn. "Want dan verwacht iedereen dat je wint. Ook de tegenstander. Dat maakt het extra lastig. Wanneer we even gemakzuchtig werden, dacht de opponent meteen: ,Hé, we hebben een kans om te winnen'."

Daar ligt wellicht een grote winst. Ook punten pakken tegen de kleinere goden. De nederlaag tegen Zuid-Afrika op de Olympische Spelen (na de sensationele zege op Cuba) ligt nog vers in het geheugen van Eenhoorn. Ook zulke wedstrijden moeten succesvol worden afgewerkt.

Maar de grootste winst is natuurlijk de kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen. Na een bloedhete 'Summer of Baseball' kan 'The Road to Athens' worden uitgestippeld.