HEERENVEEN - Bob de Jong rijdt de komende twee seizoenen in de kleuren van VPZ. De olympisch kampioen op de tien kilometer zal tot en met de Spelen van Vancouver gewoon in Berlijn blijven trainen, maar sluit zich tijdens toernooien aan bij de Nederlands schaatsformatie.

"Ik blijf het traject met mijn trainer Bart Schouten volgen", verduidelijkte De Jong, die al enige tijd met de 'Bundestrainer' samenwerkt.

"Maar het afgelopen jaar voelde ik me tijdens bijvoorbeeld de NK toch een eenling. Nu kan ik me met deze ploeg voorbereiden."

Wedstrijden

Het mes snijdt aan twee kanten. VPZ heeft een nieuw boegbeeld en De Jong kan zich nog beter op wedstrijden prepareren. Daarnaast weet de stayer, die vrijdag bij de NK afstanden op de vijf kilometer in actie komt, zich tijdens internationale evenementen ook verzekerd van de steun van een coach van VPZ.

Vorig seizoen had hij geen vaste coach, omdat Schouten (die voor de Duitse bond werkt) geen toestemming kreeg om De Jong op het ijs te begeleiden.

Probleem

"Ik kon wel proberen om ervoor te zorgen dat Bart met dispensatie mij mocht bijstaan, maar dan had ik bij de Olympische Spelen wéér een probleem. Bart werkt voor de Duitse bond en er zou nooit overeenstemming komen dat hij dan ook een Nederlander mocht bijstaan", wist De Jong. "Daarom ben ik blij met deze oplossing."