PAPENDAL - De voorlopige ploeg voor de Olympische Winterspelen is dinsdag op Papendal door prins Willem-Alexander officieel overgedragen aan chef de mission Leo Visser van NOCNSF. De ploeg van Nederland bestaat momenteel uit in totaal zestien schaatsers en schaatsters, één shorttracker, één snowboardster en twee vrouwenbobteams.

De komende weken zal daar het viermansbobteam van Arend Glas nog aan worden toegevoegd. Voor Glas staan de komende weken nog wedstrijden voor de wereldbeker en het Europees kampioenschap op het programma. Momenteel bezet hij in de wereldbekercyclus een positie binnen de toptien, hetgeen ruim voldoende is om te worden uitgezonden naar de Winterspelen.

Salt Lake City

Ook is het mogelijk dat er nog een schaatser extra meegaat naar Salt Lake City. Dat is afhankelijk van een beslissingswedstrijd in Heerenveen op de 1500 meter, waar vrijdag de nog niet gekwalificeerde Martin Hersman het opneemt tegen Erben Wennemars en Jochem Uytdehaage. De laatste twee hebben al olympische tickets.

Eén probleem voor de schaatsers is inmiddels opgelost. Na de aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september is het verboden scherpe artikelen mee aan boord te nemen van vliegtuigen. Schaatsers zijn echter gewend hun materiaal mee het vliegtuig in te nemen. Speciaal daarvoor zijn nu metalen koffers ter beschikking gesteld, zodat de sporters hun schaatsen in hun nabijheid kunnen houden.

De kroonprins zal verder niet actief zijn op olympisch vlak. Hij trouwt op 2 februari met Máxima. Hij zal daarom niet deelnemen aan de ledenvergadering van het IOC in Salt Lake City en ook de Olympische Winterspelen niet bijwonen.

Huwelijk

Prins Willem-Alexander wenste de olympische- en paralympische ploeg veel succes tijdens de Spelen. Hij liet in het midden waar hij, zo kort na zijn huwelijk, zelf zal verblijven. "Er is één persoon, Máxima, die nog niet weet waar de huwelijksreis zal plaatsvinden. Maar ik verzeker u: op de dag dat jullie aan het bobsleeën, schaatsen of snowboarden zijn, ben ik in gedachten honderd procent springend op de tribune bij jullie."