HEERENVEEN - De Nederlandse schaatsers dragen volgende week bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Berlijn het oude Nike-pak. Dat hebben de KNSB en de merkenteams woensdagavond in onderling overleg besloten.

De introductie van de nieuwste schaatspakken van Nike zorgt wederom voor problemen. Schaatsers klagen dat de outfit niet goed past.

Bij internationale wedstrijden, waaronder wereldbekers, is het verplicht dat alle Nederlandse schaatsers in hetzelfde pak rijden. Dat deed de KNSB en de merkenteams besluiten nu al te kiezen voor het oude pak.

Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Thialf mogen de rijders komend weekeinde zelf bepalen of ze het oude of nieuwe pak dragen.

Trager

Het is niet voor het eerst dat schaatspakken voor problemen zorgen. In 2006 ontdeden de rijders zich bij het EK allround na de 500 meter van het Nike-pak, omdat het kledingstuk 'trager' zou zijn.

Uit nader onderzoek bleek dat gevoel te kloppen, waardoor bij de Spelen van Turijn niemand in het Swift Skin II-outfit schaatste. Dit jaar negeerde de schaatstop bij de WK sprint eveneens een nieuwe versie.

Timing

"Ik snap ook niet dat we de pakken pas een week voor het evenement krijgen", zegt DSB-coach Jac Orie. "Nu is er geen tijd voor eventuele aanpassingen. De timing is zeer ongelukkig."

Bij TVM zijn onder anderen Renate Groenewold en Carl Verheijen zeer ontevreden over het nieuwe Nike-pak. Ploeggenote Ireen Wüst kondigde aan de korte afstanden in het nieuwe pak te rijden en de lange afstanden in het oude. Bij DSB heeft Mark Tuitert het oude kloffie weer uit de klerenkast gehaald.