PHILADELPHIA - De honkballers van de Philadelphia Phillies hebben woensdag (plaatselijke tijd) de World Series gewonnen. De ploeg versloeg in de vijfde wedstrijd de Tampa Bay Rays met 4-3 en bepaalde de eindstand in de best-of-seven series op 4-1.

Het was voor de Phillies het eerste succes in de World Series sinds 1980. Door het slechte weer moesten de fans lang op een ontknoping wachten. Maandag moest het vijfde duel vanwege het slechte weer in de zesde inning worden stilgelegd.

Dinsdag maakte de regen een hervatting onmogelijk. Woensdag konden de Phillies het eindelijk afmaken.

Feest

Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een wedstrijd in de World Series moest worden gestaakt vanwege het weer. De partij werd woensdag opgepakt bij een stand van 2-2. De Phillies lieten daarin hun eindzege niet meer in gevaar komen. Na afloop barstte in Citizens Bank Park een enorm feest los en vele supporters gingen de straat op.

Het was voor het eerst sinds 1983 dat een club uit Philadelphia een nationale titel pakte in de VS. De basketballers van de Sixers wonnen toen de finale van de NBA-competitie. Sindsdien bereikten de Phillies (honkbal), Eagles (american football), Sixers en de Flyers (ijshockey) nog wel de beslissende finalerondes, maar verloren steeds.

Chemie

"Ik heb altijd geweten dat we de World Series konden winnen. Ik wist dat we iedereen konden verslaan. Met onze chemie, instelling en fans achter ons, wist ik dat we het konden redden", aldus manager Charlie Manuel na afloop.

Pitcher Cole Hamels werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Hij blonk vooral uit in de openingswedstrijd. "Ik ga hier absoluut van genieten, want zo vaak gebeurt het niet dat alles de goede kant opvalt. Dit keer heb ik geluk", stelde Hamels.

Trots

Ondanks het verlies treurden de Rays niet al te lang na een uitstekend seizoen. "Ik ben ontzettend trots op onze jongens", zei manager Joe Maddon van de Rays. "We hebben het fantastisch gedaan en hebben dit seizoen een statement gemaakt. Dit is pas het begin."

Philadelphia wint World Series