EINDHOVEN - Bob de Vries stak sinds de openingsdag van het marathonseizoen in een supervorm. Toch kwam de houder van de KNSB- en de Essent Cup nog niet aan winnen toe.

Twee keer eindigde hij als tweede achter ploeggenoot Arjan Stroetinga. In Eindhoven slaagde De Vries er woensdag in zijn topvorm te verzilveren. Hij won de achtste wedstrijd van de KNSB-competitie vóór Stroetinga en Karlo Timmerman.

De race over honderd ronden eindigde in een massasprint. Dat was tevens het enige spectaculaire wapenfeit. De omstandigheden waren in de semi-overdekte baan te mooi voor serieuze ontsnappingen.

Seizoen

Het tempo van het peloton lag daarvoor met een gemiddelde snelheid van ruim 46 kilometer per uur te hoog. "Deze overwinning voelt toch wel als een bevrijding. Vorig seizoen pakte ik vijf zeges. Het werd hoog tijd om er weer eentje aan toe te voegen", aldus De Vries.

Het was de laatste KNSB-marathon van dit jaar. De competitie wordt op 18 februari weer voortgezet. In die tussenliggende periode strijden de diesels van het ijs om de Essent Cup. In deze cyclus van dertien wedstrijden zijn met negen tussensprints veel bonuspunten te verdienen.

Prijzen

Verder wacht er na tachtig ronden een forse saneringsoperatie. Alleen de eerste twintig rijders mogen verder schaatsen om de prijzen in de race over honderd ronden.

De Vries, die vrijdag op de 5000 meter van de NK-afstanden uitkomt, begint een dag later in Amsterdam aan de Essent-competitie.

De Vries: "Bij die wedstrijden komt er veel meer kracht kijken. Je moet constant sprinten. Dat ligt me beter. Nee, van de NK afstanden verwacht ik niet veel. Ik ga lekker onbevangen schaatsen. Het wordt pas de vijfde 5000 meter in mijn carrière."

Overwinning

Zijn zus Elma de Vries is bij de vrouwen bijna onverslaanbaar. De 25-jarige Friezin was voor de vijfde keer dit seizoen de rapste. Ze versloeg de Amerikaanse Chris Witty en Mariska Huisman in de massasprint. Het was de achtste overwinning voor de DSB-ploeg. Eerder won Maria Sterk drie marathons.

In Eindhoven leek Witty de hegemonie te doorbreken. Haar ploeggenotes Erna Kijk in de Vegte en Sandra 't Hart hielden in de finale het tempo hoog. Maar De Vries zette op het laatste rechte stuk naar de eindstreep orde op zaken. "Het verschil met Witty op de finishlijn was zo'n halve meter. De strategie van haar team was bijna effectief", aldus De Vries.