AMSTERDAM - Klaas-Jan Huntelaar liet woensdagavond nog maar eens zien waarom hij graag tegen Heracles voetbalt. De spits van Ajax bezorgde zijn ploeg in de slotfase van het duel in Almelo met twee treffers een geflatteerde zege (1-3).

Huntelaar bekroonde zijn 133e duel in het betaalde voetbal met doelpunt nummer tien en elf tegen Heracles. Tegen geen andere Nederlandse club scoorde hij vaker. Huntelaar had overigens weinig gevoel voor gerechtigheid. Heracles voetbalde een groot deel van de wedstrijd beter dan Ajax, dat nu twee punten minder heeft dan koploper AZ.

Rick van den Bergh schoot bij een gelijke stand (1-1) ook nog twee keer op de lat. De middenvelder kreeg na de 2-1 van Huntelaar de rode kaart omdat hij Luis Suarez sloeg. De aanvaller van Ajax kreeg geel, waardoor hij zaterdag tegen FC Twente ontbreekt.

Tevreden

"Niet zo handig van Suarez", oordeelde Van Basten over zijn beste speler van dit seizoen. "Volgens mij hadden we hem daar wel kunnen gebruiken. Wat betreft de uitslag ben in heel tevreden. Eindelijk hebben we een uitduel gewonnen. Het was wel een gelukkige zege."

Van Basten begon het duel in het sfeervolle stadion van Almelo zonder Gabri. De van Barcelona overgekomen Spanjaard was sinds zijn komst naar Amsterdam tot afgelopen weekeinde onomstreden. Van Basten besloot hem zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen NEC echter al na 42 minuten naar de kant te halen.

"Niet omdat hij slecht speelde", verklaarde de trainer van Ajax. "Ik wilde echter een aanvallende middenvelder brengen. Ik had net zo goed Vertonghen of Lindgren kunnen wisselen. We speelden in de tweede helft tegen NEC niet slecht. Daarom heb ik het zo laten staan."

Strijdplan

Van Basten liet Siem de Jong als aanvallende middenvelder opdraven en Leonardo vergezelde Suarez en Huntelaar wederom in de aanval. De coach van Ajax constateerde dat zijn strijdplan voor de vierde keer dit seizoen in een uitduel verkeerd uitpakte.

De Jong kon geen moment aantonen waarom hij als spelmaker mocht starten. Leonardo onderscheidde zich ook vooral met slechte acties.

Suarez, wie anders, bezorgde zijn ploeg een droomstart. De behendige aanvaller kopte binnen twee minuten de openingstreffer achter doelman Martin Pieckhenhagen (0-1).

Thuisclub

Heracles had even tijd nodig om de tegenslag te verwerken, maar nam snel de regie in handen. De thuisclub combineerde niet alleen beter dan Ajax, de Almeloërs kregen ook de beste kansen. Het was uiteindelijk Jan Wuytens die de thuisclub voor het goede optreden beloonde: 1-1.

Van Basten had zijn strijdplan toen al gewijzigd. Hij verving Leonardo door Gabri. Linksback Emanuelson moest het middenveld versterken en rechtsback Oleguer kreeg de opdracht zo veel mogelijk de achterlijn te halen.

Ajax ging nauwelijks beter voetballen van de wissels maar besliste uiteindelijk in de 78e en 82e minuut de wedstrijd wel dankzij Huntelaar.