ROTTERDAM - Het gaat van kwaad tot erger bij Feyenoord. De zieltogende ploeg van coach Gertjan Verbeek wist zondag in De Kuip tegen SC Heerenveen (2-2) nog te ontsnappen aan de vijfde competitienederlaag.

Woensdagavond ging het in de derby tegen stadgenoot Sparta toch weer fout met de gevallen topploeg: 2-1.

Feyenoord zakte door de nieuwe deceptie naar de blamerende zestiende plaats in de eredivisie.

Muiten

Verbeek en de directie denken nog steeds dat het goedkomt met de labiele ploeg. Maar de tweede overwinning in de eredivisie moet nu wel heel snel komen. Anders zal het machtige legioen toch echt gaan muiten. Zondag wacht de zware uitwedstrijd tegen Roda JC.

Feyenoord had het zichzelf op het volgepakte Kasteel heel gemakkelijk kunnen maken. De ploeg van Verbeek, met de herstelde Karim el Ahmadi voor Luigi Bruins, kreeg al in het eerste kwartier legio kansen. Met name Roy Makaay verzuimde de score voor de aandringende bezoekers te openen.

Het overwicht van Feyenoord was niet het gevolg van goed voetbal. De brigade van Verbeek profiteerde vooral van heel slordig en rommelig verdedigen bij Sparta.

Gevaarlijk

Naast Makaay waren ook Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar gevaarlijk bij de Kuipbewoners. Het jeugdige duo liep echter te veel met de bal en voerde de individuele acties te ver door.

Ondanks de vele missers bij Feyenoord kon de openingstreffer niet uitblijven. Het was Leroy Fer die het aanhoudende offensief van zijn ploeg beloonde.

Voorsprong

Uit een voorzet van de doorgebroken verdediger Serginho Greene, die net niet buitenspel stond, tikte de Rotterdamse tiener vijf minuten voor de rust de bal doeltreffend in, 0-1. Voor Feyenoord was het de eerste voorsprong in een serie van vijf competitieduels.

Lang kon de ploeg van Verbeek evenwel niet genieten van de positieve marge. Arne Slot mocht van dichtbij de gelijkmaker binnen koppen. Hij kwam daarbij uit buitenspelpositie terug. Met de arbitrage faalde ook de afweer bij Feyenoord. Wijnaldum gleed uit en Timmer reageerde niet, 1-1.

Lef

Na de rust kwam er iets meer evenwicht in de kwaliteitsarme derby, hoewel Feyenoord de sterkste ploeg bleef. Sparta speelde niettemin met meer lef en kreeg in de 54e minuut een open kans op 2-1. Slot schoot de bal evenwel over de lat.

Aan de andere kant kwamen Makaay, El Ahmadi en Fer niet tot scoren. Invaller Rydell Poepon maakte in de enerverende slotfase het verschil. Hij knalde eerst nog op de vuisten van Timmer, maar scoorde kort daarna wel na een fout bij Tim de Cler: 2-1. Vorig seizoen won Sparta op eigen veld ook al van Feyenoord (3-2).

Sparta - Feyenoord