BONN - Viswanathan Anand heeft woensdag zijn wereldtitel schaken geprolongeerd. De Indiase grootmeester hield met de witte stukken de elfde partij in de tweekamp tegen de Rus Vladimir Kramnik in evenwicht.

Door deze remise werd Anand onbereiktbaar: 6 1/2 - 4 1/2.

De opponenten, die aan het titeltoernooi ieder 600.000 euro overhielden, schudden elkaar woensdag al na 24 zetten de hand.

In de Kunsthalle van Bonn imponeerde Anand. Hij won drie keer, Kramnik maar eenmaal. Dat gebeurde bovendien pas in de tiende partij, toen het kampioenschap al nagenoeg was beslist.

Bijzonder

"Ik heb me een half jaar voorbereid op dit WK. Voor mij was het iets bijzonders; de grootste match sinds het duel met Gari Kasparov in 1995 in New York", zei de Indiër nadat hij de felicitaties voor zijn soevereine optreden in Bonn in ontvangst had genomen.

Anand speelde heel lang bijna foutloos en tevens briljant. Hij toonde moed door nieuwtjes te presenteren en verwikkelingen niet uit de weg te gaan. Pas in de slotfase waren er enkele haperingen. "Misschien lijk ik rustig, maar dat is alleen de buitenkant. Van binnen was ik best nerveus", bekende de winnaar.

Woensdag verscheen een Siciliaanse partij op het bord. Anand opende voor het eerst met zijn koningspion. Alle pogingen van Kramnik om iets van een aanval te creëren liepen al heel snel op niets uit.

Deling

De 33-jarige Rus, vijf jaar jonger dan zijn tegenstander, zag dat natuurlijk ook in en stemde na zijn 24e zet in met de deling van het punt.

"Anand kan snel rekenen, bezit een goed gevoel voor positie en cultiveert een agressieve en tegelijkertijd natuurlijke speelwijze. Hij heeft de noodzakelijke, innerlijke balans gevonden en heeft de hoogste piek in zijn schaakcarrière bereikt", prees WK-commentator Artoer Joessoepov.