AMSTERDAM - De nieuwe schaatspakken van Nike leveren steeds meer problemen op voor de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Sommige schaatsers zouden niet in het pak passen en sponsor Aegon is ontevreden over de kleuren van de kleding.

Mark Tuitert zal komend weekeinde rijden in zijn oude pak van vorig seizoen. De schaatser van DSB wil niet in de nieuwe outfit aantreden. Ploegleider Jac Orie zegt in De Telegraaf geen probleem te hebben met de keuze van Tuitert.

Twijfel

"Mensen die twijfelen hoeven er niet in te rijden", verklaarde Orie. Bij de DSB-ploeg zouden meerdere schaatsers nog twijfelen of ze het nieuwe pak zullen gebruiken of hun oude kloffie gaan aantrekken.

Ook bij de grote concurrent TVM zijn de nieuwe 'Swift Skin-suits' in opspraak geraakt. Zo zouden Carl Verheijen en Renate Groenewold niet in de nieuwe kleding uit de voeten kunnen. Ook de leiding van TVM laat de schaatsers vrij in hun keuze welk pak zij willen gebruiken.

Probleem

Voor de NK Afstanden van komend weekeinde lijkt het probleem dus mee te vallen, maar bij de eerste World Cup-wedstrijd (over anderhalve week in Berlijn) ligt de situatie anders. De internationale schaatsbond ISU eist dat rijders uit één land gebruik maken van hetzelfde pak. De verkeerde pasvorm van het nieuwe pak maakt de keuze voor de jongste telg uit de Nike-familie onmogelijk.

De KNSB zal uiteindelijk moeten beslissen in welke editie de Nederlandse schaatsers in Berlijn aan de start verschijnen. Bondscoach Wopke de vecht heeft bij de Amerikaanse kledingfabrikant gevraagd op welke termijn de problemen kunnen worden opgelost. Naar verwachting zal het nieuwe pak van Nike echter snel weer in de kast verdwijnen.

Kleuren

Aegon, sponsor van de nationale bond, is dermate ontevreden over de nieuwe kleurstelling dat zij om de tafel willen gaan zitten met de bond om te praten over een herziening van het de huidige sponsorovereenkomst.