DEN HAAG - PSV heeft nieuwe tegenslag in de eredivisie dinsdag voorkomen. Na twee achtereenvolgende nederlagen won de landskampioen het uitduel tegen ADO Den Haag met 2-0.

De Ghanese verdediger Eric Addo maakte in de tweede helft het openingsdoelpunt. Otman Bakkal, aangever bij de eerste treffer, scoorde in de slotminuut.

Ommekeer

Dankzij de overwinning blijft een crisissituatie bij PSV voorlopig uit. Het is voor trainer Huub Stevens te hopen dat het resultaat het begin is van een ommekeer, al lijkt daarvan geen sprake.

PSV stelde grote delen van de wedstrijd opnieuw teleur. De overwinning zal hooguit wat vertrouwen terugbrengen in de spelersgroep. PSV houdt in ieder geval de aansluiting met de bovenste clubs in de eredivisie.

Afellay

Meevaller voor de Brabantse club was dat Ibrahim Afellay weer mee kon doen. De creatieve aanvallende middenvelder ontbrak zaterdag in de met 3-2 verloren thuiswedstrijd tegen Roda JC wegens een hamstringblessure.

De terugkeer van Afellay was niet de enige wijziging in het elftal van PSV. Stevens slachtofferde de Mexicaanse verdedigers Carlos Salcido en Francisco Rodriguez na hun tegenvallende optreden van zaterdag.

Addo mocht daardoor voor het eerst dit seizoen vanaf het beginsignaal meedoen. De Ghanees was nog niet verder gekomen dan één speelminuut, als invaller tegen Olympique Marseille (2-0 winst) in de Champions League. Naast Addo kreeg ook Mike Zonneveld een basisplaats. De linkerverdediger verving de geblesseerde Jeremie Brechet.

Lazovic

Verder kreeg Danko Lazovic in de spits de voorkeur boven Danny Koevermans. Omdat Stijn Wuytens wegens ziekte ontbrak, verschilde de basisploeg in vergelijking met het duel tegen Roda op liefst zes posities.

Onsamenhangend

Ook in de nieuwe samenstelling kon PSV weer niet overtuigen. De Eindhovenaren oogden tegen Den Haag opnieuw als een onsamenhangend geheel dat totaal geen vertrouwen uitstraalt.

PSV won in de voorgaande seizoenen uitduels tegen ploegen als ADO op zakelijke maar overtuigende wijze. De Eindhovenaren hadden de zekerheid dat ze, vroeg of laat, een doelpunt zouden maken. En belangrijker: PSV gaf in verdedigend opzicht zelden iets weg.

Nu is het precies andersom. PSV mist scorend vermogen en de defensie is in jaren niet zo instabiel geweest. Tegenstanders hebben daardoor dit seizoen het gevoel dat er tegen PSV resultaat valt te halen.

In de eerste helft creëerde PSV geen enkele serieuze kans. ADO Den Haag, tot dinsdag nog ongeslagen in eigen stadion, was gelijkwaardig zonder zelf gevaarlijk te worden.

Tweede helft

Na rust nam PSV meer de overhand. Uitgerekend Addo zorgde ervoor dat de regerend landskampioen nieuw puntenverlies voorkwam.

De centrale verdediger ging bij een van de aanvallen mee naar voren en dook plotseling vrij op voor doelman Robert Zwinkels. Addo bewaarde de rust en schonk PSV het bevrijdende doelpunt: 0-1.

ADO kreeg in het laatste kwartier een aantal serieuze mogelijkheden om tegen te scoren. Een nieuwe domper bleef de PSV'ers echter bespaard. Bakkal bepaalde de eindstand in blessuretijd op 0-2.