KERKRADE - De competitie van de wisselende koplopers heeft in ieder geval voor even weer een nieuwe lijstaanvoerder. AZ, de nummer elf van het vorige seizoen, won dinsdagavond de uitwedstrijd bij Roda JC (0-2).

Topschutter Mounir El Hamdaoui maakte zijn tiende en elfde competitietreffer.

De club uit Alkmaar heeft nu twee punten meer dan FC Groningen en NAC, die allebei woensdagvond in actie komen. AZ boekte alweer de zesde competitiezege op rij. Deze serie geeft vertrouwen voor de komende duels met Heerenveen, FC Twente, PSV (beker), Vitesse en Ajax.

Het is nog onduidelijk of Moussa Dembélé op tijd fit is voor deze belangrijke periode van het seizoen. De Belg ontbrak tegen Roda JC wegens een onduidelijke knieblessure.

El Hamdaoui

Wie anders dan Mounir el Hamdaoui voorkwam met twee doelpunten dat de naam van Dembélé na afloop heel vaak werd genoemd. De topschutter van de eredivisie was in de 36e minuut snel bij de bal nadat ploeggenoot Graziano Pellè op aangeven van Nicky van der Velden de lat raakte (0-1). Hij besliste de wedstrijd in de 89e minutu definitief.

El Hamdaoui was ook in Kerkrade de beste voetballer op het speelveld. De geboren Rotterdammer was voortdurend aanspeelbaar, showde zijn fluwelen techniek en combineerde handig met de ploeggenoten om zich heen. Plotseling begrijpt iedereen waarom AZ vorig jaar zomer zo'n 6 miljoen euro voor de behendige aanvaller op de bankrekening van Willem II stortte.

Eerste helft

Hoewel AZ veruit het betere positiespel overlegde, mocht de ploeg niet mopperen dat het met een voorsprong de eerste helft afsloot. De beste kansen waren in de eerste helft namelijk nog voor de thuisclub.

Doelman Sergio Romero van AZ verkeek zich met enige regelmaat op de hoekschoppen die vaak door Boldizsar Bodor werden getrapt. Jan Paul Saeijs en Sekou Cissé mochten vrij inkoppen, maar misten. Demy de Zeeuw assisteerde zijn doelman Romero vlak voor rust nog een keer op de doellijn.

Tweede helft

De kansen van Roda JC in het eerste bedrijf verbleekten echter bij de mogelijkheid die El Hamdaoui in de 53e minuut aan Pellè bood. De Italiaanse spits, die nog steeds op zijn eerste competitietreffer wacht, stond plotseling helemaal vrij voor doelman Sergio Castro. Toch presteerde hij het om de bal nog over te schieten.

Het kon geen toeval zijn dat Pellè nog geen tien minuten later plaats moest maken voor Jeremain Lens, die in Alkmaar beduidend hoger in de pikorde staat dan Ari. De Braziliaan maakte niet eens deel uit van de selectie voor het duel met Roda JC.

AZ controleerde vervolgens de wedstrijd maar moest toch toestaan dat Roda JC nog twee keer dichtbij de gelijkmaker was. Saeijs profiteerde in de 67e minuut echter niet van een misverstand tussen verdediger Niklas Moisander en doelman Romero. Davy de Fauw zag zijn inzet gestopt door diezelfde Romero. El Hamdoui maakte uiteindelijk in de 89e minuut aan alle onzekerheid een einde.

Volendam

Met een gelijkspel tegen Willem II (2-2) heeft Volendam dinsdagavond het eerste punt in de competitie binnen gehaald.

De thuisclub leidde halverwege met 1-0 door een omstreden treffer van Melvin Platje. In de tweede helft kwam Willem II door Sergio Zijler en Paul Quasten op voorsprong.

Een kwartier voor tijd zorgde Paul de Lange ervoor dat het negatieve record van Volendam (1963/64) en MVV (68/69), die het seizoen destijds in de eredivisie met acht opeenvolgende nederlagen waren begonnen, niet werd geëvenaard.

ZIE OOK:

'AZ is beter dan PSV'
Van Gaal: AZ zit in een ‘flow’