BUENOS AIRES - De voormalige voetbalkoning Diego Maradona is de nieuwe bondscoach van het nationale team van Argentinië.

Dat heeft het volksidool dinsdag zelf bekendgemaakt na een onderhoud met voorzitter Julio Grondona, de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond.

Oud-bondscoach Carlos Bilardo, die in 1986 de wereldtitel met Argentinië en Maradona veroverde, bevestigde het nieuws in Buenos Aires. Ook hij sprak dinsdag met preses Grondona. De ervaren Bilardo gaat zijn voormalige sterspeler als technisch directeur bijstaan.

Maradona

Maradona, die donderdag zijn 48e verjaardag viert, heeft weinig ervaring als coach van een voetbalploeg. Na zijn turbulente periode als sterspeler bij onder meer Boca Juniors, Napoli en Barcelona raakte hij verslaafd aan cocaïne.

Ook tijdens zijn actieve loopbaan gebruikte hij verdovende middelen. Tijdens het WK in 1994 in de Verenigde Staten werd hij geschorst door de FIFA wegens drugsgebruik.

'Pluisje' verkeerde meer dan eens in kuuroorden, onder meer op Cuba bij zijn goede vriend president Fidel Castro, om van zijn verslaving af te komen.

Door zijn buitensporige levensstijl moest hij een aantal keer in een ziekenhuis worden opgenomen. Daarbij was hij ook soms in levensgevaar.

De laatste jaren ging het weer de goede kant op met Maradona. Hij viel vele kilo's af en kwam nauwelijks nog negatief in het nieuws. Wel manifesteerde hij zich als een fanatiek supporter bij sportwedstrijden van Argentijnse teams. Zo ondersteunde Maradona tijdens de Olympische Spelen in Peking onder anderen de nationale voetballers en hockeysters uit zijn land.

Kandidatuur

Maradona stelde eerder deze maand opzichtig zijn kandidatuur nadat Alfio Basile zijn ontslag had ingediend. Dat deed de afgetreden bondscoach na de nederlaag van Argentinië in en tegen Chili (1-0). Maradona kreeg vrij snel de steun van Noray Nakis, de voorzitter van de Argentijnse benoemingscommissie.

"Ik wil dat Diego de nieuwe bondscoch wordt", zei de keuzeheer onlangs. Toen werd de rentree van de ex-aanvoerder als leider van het Argentijnse voetbal plotseling een serieuze optie. Het voormalige straatjochie was dinsdag uiteindelijk de eerste die het opzienbarende nieuws in Buenos Aires naar buiten bracht.

ZIE OOK:

‘Nog te vroeg voor felicitaties’
Wereldpers lyrisch over terugkeer Maradona
De hand van God en andere hoogtepunten