NANTES - Lance Armstrong nam zaterdag een voorschot op zijn vijfde Tourzege in de stijl die dit jaar bij hem paste. Gecontroleerd bereikte hij in de individuele tijdrit tussen Pornic en Nantes de finish als derde achter de Brit David Millar, maar voor Jan Ullrich die op het spekgladde parkoers onderuit was gegaan.

Op het moment dat Ullrich viel was de Tour de France definitief beslist, maar ook zonder de val van zijn enige overgebleven concurrent was Armstrongs eindzege niet in gevaar gekomen. Net op tijd had de Amerikaan deze Tour de juiste cadans gevonden, al was hij zaterdag over het totaalbeeld niet tevreden. "Dit was geen acceptabel niveau, ik hoop volgend jaar beter terug te komen."

Gunstig weer

Armstrong begon de beslissende tijdrit met een voorsprong van 1 minuut en 5 seconden op Ullrich en een gunstige weersvoorspelling. "Negentien graden en regen. Dat klonk heel wat beter dan 40 graden en zon, zoals het bij de eerste tijdrit in Toulouse was." In die rit, vorige week vrijdag, verloor hij totaal onverwacht meer dan anderhalve minuut op Ullrich, die plots de te kloppen man leek in de 100-jarige Tour.

"Op de streep wist ik dat het goed zat"

In de rit naar Luz-Ardiden bezorgde Armstrong zichzelf drie dagen later alsnog een redelijk marge, maar vooral het vertrouwen dat de vijfde Tourzege hem niet zou ontglippen. "Ik wist vooraf dat dat de plaats was om de Tour te winnen. Op de streep wist ik dat het goed zat."

Risico

Sindsdien werd er druk gespeculeerd over de afloop van de tijdrit, die herinneringen opriep aan 1989, het fameuze duel tussen Greg Lemond en Laurent Fignon. Zo spannend werd het niet in Nantes. Armstrong verloor in de beginfase weliswaar wat tijd, maar herstelde zich gaandeweg de race. "Ik wilde rustig beginnen en vooral niet te veel risico nemen. Het was niet aan mij om dat te doen. Ik was ook niet bezig met de ritzege of het uitbreiden van het verschil met Jan. Het ging puur en alleen om controleren."

'Extreem gevaarlijk'

Ullrich nam te veel risico. Ritwinnaar David Millar, zelf ook onderuit gegaan, had het zien aankomen. "Zoals hij startte moest Jan wel vallen." Op het moment dat het gebeurde wist Armstrong genoeg. "Eigenlijk zat de race er voor mij op dat moment op. Ik ben meteen rustiger gaan rijden. Het was extreem gevaarlijk vandaag."

Opluchting overheerste toen Armstrong in Nantes de finish passeerde. "Ik was blij dat ik heel de streep had gehaald en zo dicht bij de eindzege in de Tour was gekomen. Van de vijf zeges is dit absoluut de moeilijkste geweest. Daar zijn een heleboel redenen voor te bedenken. Fysiek was ik niet super, tactisch hebben we fouten gemaakt, maar met zo'n klein verschil winnen, dat geeft ook wel weer een beter gevoel dan alle andere keren."

Ullrich wenste Armstrong geen val toe

Armstrongs concurrent Jan Ullrich ging zelf tegen de vlakte, maar zei achteraf blij te zijn dat Armstrong dat niet was overkomen. "Ik had alleen een kans gemaakt op de gele trui als Lance ten val was gekomen. Dat wenste ik hem niet toe", zei de Duitser sportief.

Aangezien klassementsleider Armstrong in die tijdrit zelfs nog elf seconden won, wist Ullrich dat de Tour er eigenlijk op zat. Armstrong pakt zondag zijn vijfde eindzege op rij. "Ik had alleen de etappe nog kunnen winnen", keek Ullrich, uiteindelijk vierde, terug.

"Om de eindzege ging het al lang niet meer. Toen ik viel, raakte ik uit mijn ritme. Ik was met een supermoraal van start gegaan en heb volgens mij niet te veel risico genomen. Ik ben blij dat ik in elk geval niets heb gebroken."