NANTES - Aleksandr Vinokoerov is uitgeroepen tot strijdlustigste renner van wat directeur Jean-Marie Leblanc de mooiste Tour in twintig jaar heeft genoemd. De Kazak van de Telekomploeg kreeg van een speciale jury meer punten dan de nummer twee, de Italiaan Paolo Bettini, en de Amerikaanse nummer drie Tyler Hamilton.

Vinokoerov viel meerdere malen aan in vooral bergetappes. De winnaar van de negende etappe volgt met deze eretitel de Fransman Laurent Jalabert op, die vorig jaar het strijdlustigst was.

Mooiste Tour

Directeur Leblanc van de Tour de France vindt de jubileumeditie van de Tour in sportief opzicht de mooiste in twintig jaar. "Deze ronde ontstijgt onze verwachtingen. We hadden een mooie honderdste ronde verwacht, maar het sportieve verloop valt nooit te plannen. In dat opzicht is dit zonder twijfel de mooiste Tour in een twintigtal jaren geweest."

Fairplay

Leblanc doelt met zijn lof op de sportieve strijd tussen Lance Armstrong en Jan Ullrich, maar eveneens op heroïsche elementen als de sleutelbeenblessure van Hamilton en de val van Beloki. "Op mijn netvlies blijven dramatische gebeurtenissen staan als de valpartijen van Beloki en Armstrong, maar ook uitingen van fairplay, zoals het tikje dat Armstrong op de rug van Chavanel gaf in de etappe naar Luz Ardiden."

Leblanc is sinds 1988 directeur van de Tour, maar de Fransman is nog niet klaar met zijn werk. "Volgend jaar ben ik nog steeds directeur. Ik heb nog werk te verrichten voor de toekomst van de ronde." Daniel Baal, de huidige adjunct-directeur, is de beoogde opvolger van Leblanc.