DEN HAAG - De kans op een Nederlandse wereldkampioen goochelen is dit jaar verkeken. Onder de zeven illusionisten die zaterdag de grote finale van de WK Goochelen 2003 in het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag bereikten, is geen Nederlander.

De organisatie van het evenement heeft dit laten weten. De zeven finalisten zijn de winnaar van evenzoveel categoriën goochelen. Zij strijden zaterdagavond in de grote zaal van het NCC om het kampioenschap: er zijn twee titels te vergeven. Voor het eerst kiest de vakjury twee wereldkampioenen.

Tijdens de vorige wereldkampioenschappen in de Portugese hoofdstad Lissabon besloot de Internationale Federatie van Illusionistenverenigingen voortaan onderscheid te maken tussen Stage Magic en Close-up Magic. Bij de eerste categorie gaat het om grotere podiumshows, de tweede is meer geschikt voor kleine zalen.

Alleen daar is goed te volgen wat de Close-up artiest doet. De vorige wereldkampioen, het Nederlandse duo Scott the Magician & Miss Muriel, kon zijn titel niet verdedigen in Den Haag. De kampioenen hebben contractuele verplichtingen bij attractiepark Duinrell in Wassenaar.

Een handvol Nederlanders deed mee aan de eerste ronde op het WK. In het verleden behaalden tien Nederlanders de mondiale titel. Fred Kaps en Richard Ross waren met respectievelijk drie en twee WK-titels het succesvolst.