HEERENVEEN - SC Heerenveen moet keeper Hans Vonk aan het begin van de tweede competitiehelft missen. Bondscoach Carlos Querioz van Zuid-Afrika heeft Vonk opgeroepen voor het toernooi om de Afrikacup in Mali. Heerenveen houdt er rekening mee dat zijn eerste doelman zeker twee wedstrijden afwezig is.

De Friese club weigerde aanvankelijk Vonk af te staan aan het nationale elftal van Zuid-Afrika. Vier maanden terug zou bondscoach Querioz aan Heerenveen hebben toegezegd de -jarige goalie niet nodig te hebben tijdens de Afrikacup. "Dus waren we erg verbaasd toen we met de kerst ineens dat verzoek kregen", aldus een woordvoerder.

De poot stijfhouden heeft echter geen zin, weet Heerenveen. Een nationale bond heeft ruime bevoegdheden en de wereldvoetbalbond FIFA kan een weigerachtige club een boete opleggen of de speler een speelverbod. De woordvoerder: "Daar zitten we zeker niet op te wachten."

Afrikacup

Het toernooi om de Afrikacup begint 20 januari. Als Zuid-Afrika de finale bereikt, is Heerenveen zijn keeper vier wedstrijden kwijt.

/DOSSIEREredivisie