ALKMAAR - De uitwedstrijd dinsdagavond tegen Roda JC komt ongelegen voor AZ. Dat zei trainer Louis van Gaal maandag in Alkmaar.

Na het ontslag van hoofdtrainer Raymond Atteveld pakte de Limburgse ploeg onder leiding van interim-coach Martin Koopman knappe punten tegen SC Heerenveen (2-2) en PSV (3-2).

"Roda JC is sinds kort overgestapt van een 4-3-3 systeem naar een 4-4-2 systeem", doceerde Van Gaal. "Misschien is dat wel het Ei van Columbus, want ze hebben vast veel energie gehaald uit de resultaten tegen Heerenveen en PSV. We treffen Roda JC dus op het verkeerde moment."

Oefenveld

Van Gaal kan voor de verre uitbeurt nog steeds geen beroep doen op aanvaller Moussa Dembélé. De Belgische spits miste door een knieblessure ook al de voorgaande duels met De Graafschap en FC Volendam. Hij trainde maandag voor de eerste keer op het oefenveld bij het DSB-stadion.

"We nemen geen risico met hem", liet Van Gaal weten. "We hebben een MRI-scan laten maken, maar het is moeilijk te achterhalen wat hij precies mankeert. Ondanks een periode van rust blijft hij toch last houden. We wachten nog met een eventuele kijkoperatie, want dan zijn we hem zeker een paar weken kwijt. We doen het voorlopig kalm aan met hem."

Ook Gill Swerts is bij AZ nog niet beschikbaar. Volgens Van Gaal is de Belgische verdediger na een absentie van vier weken door een blessure nog niet wedstrijdfit.