AMSTERDAM - Jari Litmanen keert terug bij Ajax. De Finse voetballer tekent een contract tot en met het einde van dit kalenderjaar.
Ajax

Technisch directeur Leo Beenhakker maakte dat donderdagavond bekend in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. Aan het begin van 2003 evalueren beide partijen de samenwerking. "Dan is het de bedoeling dat we er nog anderhalf jaar aan plakken", aldus Beenhakker. Litmanen vertrok medio 1999 naar Barcelona. De laatste club van de international was Liverpool.

"We moeten nog formaliteiten regelen"

Ajax moet Litmanen nog wel speelgerechtigd krijgen voor de Champions League. Dat moet de club doen voor vrijdagmiddag 16.00 uur. Op dat moment loopt de Europese transfertermijn af. "We moeten nog enkele formaliteiten met Liverpool regelen, maar we verwachten dat dat wel lukt."

Litmanen, inmiddels 31 jaar, meldde zich in de zomer van 1992 na mislukte stages bij onder meer PSV en Barcelona in Amsterdam. Als centrale aanvallende middenvelder slaagde hij er uiteindelijk net op tijd in technisch directeur Louis van Gaal voor zich te winnen.

Als echte teamspeler onderscheidde de Fin zich van anderen. Zelf blonk hij vaak uit, maar tegelijkertijd stelde hij anderen in staat beter te voetballen. Juist die eigenschap maakte hem nu bij Ajax weer gewild. "Dat is een belangrijke kwaliteit van Jari", aldus Beenhakker.

"Hij kan een team beter laten spelen"

Omdat Ajax momenteel een jonge en onervaren selectie heeft, kan de club een gelouterde speler als Litmanen goed gebruiken. "Los van die ervaring staat zijn kwaliteit niet ter discussie", vindt Beenhakker. "Hij kan een team beter laten spelen." Ajax en Litmanen onderhandelden al eerder, maar toen liepen de gesprekken op niets uit. Litmanen was al wat langer ongelukkig bij Liverpool, waar hij nauwelijks meer aan spelen toekwam.