UTRECHT - John van Loen heeft zondagavond in het radioprogramma NOS Langs de Lijn hard uitgehaald naar de beleidsbepalers bij FC Utrecht. Van Loen werd donderdag ontslagen als assistent-trainer van de eredivisieclub. "Ze lopen allemaal te jokkebrokken. En dan druk ik me nog zachtjes uit", brieste Van Loen.

De voormalige assistent van Willem van Hanegem heeft naar eigen zeggen nooit signalen gekregen dat de club ontevreden over hem was.

"Ik heb nog nooit een functioneringsgesprek gehad", beweerde Van Loen. Voorzitter Jan-Willem van Dop en technisch directeur Piet Buter zeiden eerder dat de assistent-trainer wel op de hoogte was van de onvrede binnen de club.

Van Loen, die een half jaar geleden een nieuw contract kreeg bij FC Utrecht, hoorde dinsdag dat hij voortaan de persconferenties niet meer hoeft te voeren. "Daar was ik hartstikke blij mee, want ik ben geen hoofdtrainer en kan me dus niet uiten. Piet Buter zei toen dat hij het wel goed vond gaan. Twee dagen later word je ontslagen", aldus de verongelijkte Van Loen.

Ontslag nemen

Van Hanegem beleefde donderdag een van de vervelendste dagen in zijn lange loopbaan. In zijn column in het AD reageert de trainer voor het eerst op de ontslagen van zijn assistenten. "Ik wilde eerst zelf ook ontslag nemen."

Van Hanegem werd donderdag door verschillende mensen, onder wie aanvoerder Gregoor van Dijk en doelman Michel Vorm, op andere ideeën gebracht.

"Ik was bij wijze van spreken de ontslagbrief al aan het schrijven. Toen kwam de aanvoerder bij me langs, daarna de keeper, mensen van de leiding en van de jeugdafdeling. Ze lieten me stuk voor stuk voelen dat ik de club nu niet alleen moest laten. Ze vroegen letterlijk of ik er vrijdag nog wel zou zijn en dat deed me wel wat."

Doodziek

De oefenmeester van de Domstedelingen zegt in zijn column dat hij doodziek is van de situatie. "Toen ik hoorde dat de leiding van FC Utrecht vrijwel de hele technische staf wilde ontslaan, werd ik ter plekke doodziek. Niet echt ziek, dat kwam pas op zaterdag." Van Hanegem was zondag in verband met ziekte niet aanwezig tijdens de 0-0 tegen koploper NAC Breda. "Of het een met het ander te maken had, weet ik niet. Ik ben geen dokter, maar voetbaltrainer. Juist omdat ik zo'n voetbalhart heb, werd ik donderdag onpasselijk."

Van Hanegem bevestigt in zijn column dat de relatie met Nascimento niet goed was. "Op Nascimento na had ik met mijn collega's een goede relatie. Ik hoop ook dat dat blijft. Ze zullen mij niet kwalijk nemen dat ik gekozen heb voor FC Utrecht. Maar we moeten verder. FC Utrecht heeft wel meer stormen doorstaan en ik ook."