ROTTERDAM - Het scheelde niet veel, maar Feyenoord is zondag toch ontsnapt aan de vierde competitienederlaag op rij. De thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen eindigde in 2-2, na een achterstand van 0-2. Invaller Michael Mols bracht in de blessuretijd op curieuze wijze de gelijkmaker op zijn naam.

Het zwaarbevochten punt voelde bij het geplaagde Feyenoord aan als een overwinning. Met opgeheven armen en een kleine ereronde namen de Rotterdammers afscheid van het alsnog tevreden gestelde publiek.

Ook trainer Gertjan Verbeek nam opgelucht afscheid van de fans, zowel van Feyenoord als SC Heerenveen. Wellicht kan de meevaller tegen zijn oude club voor een broodnodig positief effect zorgen in de komende uitduels tegen Sparta (woensdag) en Roda JC (zondag).

Moeilijk

Het publiek had er vooraf al zin in. Het leek ook wel of het legioen harder dan anders zong. Alsof de fanatieke fans van Feyenoord hun steun aan trainer Verbeek en zijn spelers extra wilden benadrukken. De officiële supportersvereniging van de Rotterdamse volksclub (FSV) had daarom vrijdag ook gevraagd. "Buitenstaanders en een groot deel van de Nederlandse media maken het de club al moeilijk genoeg", betoogde het bestuur van de FSV in een open brief op de eigen website.

Feyenoord begon zonder veel overtuiging. Al na amper tien minuten klonken de eerste fluitconcerten en bozige slogans ("Jagen, Jagen!") in De Kuip. Uit onmacht en frustratie 'pakten' Giovanni van Bronckhorst en André Bahia prompt een gele kaart, alsof ze wilden bewijzen dat het met de instelling en inzet wel goed zat.

Liesblessure

Halverwege de eerste helft had de rommelige thuisploeg, met Luigi Bruins voor de geblesseerde Karim el Ahmadi (enkel), even een opleving. Met name Roy Makaay, terug van een liesblessure, drong een paar keer gevaarlijk door in het Friese strafschopgebied. De aanvalsleider kon zijn grote reputatie als sluipschutter evenwel niet waarmaken.

SC Heerenveen had de wedstrijd aardig onder controle en zag Michael Dingsdag (redding doelman Henk Timmer) en Christian Grindheim (naast) de eerste kansen missen. In de 35e minuut was het alsnog raak, met dank aan grote passiviteit in de Rotterdamse afweer. Gerald Sibon kon uit een hoekschop de bal terugkoppen waarna Paolo Henrique in de korte hoek eveneens met het hoofd doel trof, 0-1.

Intikken

Zoals wel vaker dit seizoen kwam Feyenoord slecht uit de kleedkamer voor de tweede helft. Uit een pass van Grindheim kon Danijel Pranjic 0-2 intikken. Greene en Timmer kwamen beiden te laat. Het Rotterdamse publiek ging daarna toch nog even stevig achter de tobbende thuisploeg staan, ook nadat Roy Beerens door Timmer van de beslissende 0-3 was afgehouden.

Het wanhoopsoffensief van Feyenoord leidde tot een aantal kansen en ook tot een treffer van Makaay uit een snoeiharde vrije trap. Het leek bij 1-2 te blijven, ook door pech bij Mols (onderkant lat). De invaller beloonde in de extra tijd alsnog de grote werklust bij het karaktervolle Feyenoord door van dichtbij de bal met zijn hoofd over de lijn te drukken: 2-2.

Feyenoord - SC Heerenveen