DEN HAAG - In het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag hebben vrijdag de laatste goochelaars hun acts opgevoerd in de eerste ronde van de WK goochelen 2003. Zaterdag wordt duidelijk welke twee illusionisten zich de komende drie jaar wereldkampioen mogen noemen.

De vakjury van het WK goochelen maakt zaterdagmorgen bekend welke zeven artiesten winnaar zijn geworden in evenzoveel categorieën. Deze zeven gaan door naar de grote finale, zaterdagavond in de grote zaal van het NCC. Tijdens de galavond treden de zeven finalisten nogmaals op. Vervolgens kiest de vakjury de wereldkampioenen en verzorgt de Nederlandse illusionist Hans Klok een optreden.

Twee categorieën

Voor het eerst in de geschiedenis kiest de vakjury twee wereldkampioenen. Tijdens de vorige wereldkampioenschappen in de Portugese hoofdstad Lissabon besloot de algemene vergadering van de FISM (de Internationale Federatie van Illusionistenverenigingen) dat ze voortaan onderscheid zou maken tussen Stage Magic en Close-up Magic. Bij de eerste categorie gaat het om grotere podiumshows, terwijl de tweede categorie meer geschikt is voor kleine zalen. Alleen dan is goed te volgen wat de Close-up artiest doet.

De afgelopen week waren er dagelijks meer dan 2500 goochelaars in het Nederlands Congres Centrum. Zij deden overigens niet allemaal mee aan het WK, maar kwamen vooral ook om elkaar te ontmoeten en om op de beurs de nieuwste snufjes te beoordelen.

Rode knop

Tientallen landen stuurden in totaal 180 deelnemers naar Den Haag voor de 22e editie het WK Goochelen. Het niveau was volgens woordvoerder H. Suijs van de WK-organisatie zeer divers. "De meeste deelnemers zijn erg goed, maar er zijn uiteraard uitzonderingen. En dan is de jury keihard. Ze hebben allemaal een rode knop en wanneer zeven juryleden die knop indrukken, gaat het gordijn onverbiddelijk dicht. Zo'n afgang is erg ingrijpend voor een artiest. Sommigen barsten in tranen uit."

De vorige wereldkampioen, het Nederlandse duo Scott the Magician & Miss Muriel, verdedigt haar titel niet in Den Haag. De kampioenen hebben contractuele verplichtingen bij attractiepark Duinrell in Wassenaar. Daar treden ze deze zomer dagelijks drie keer op.

Neerlands glorie

Ondanks de absentie van de regerend wereldkampioen heeft Nederland ook dit jaar kansen. Een handvol Nederlanders deed mee aan de eerste ronde op het WK. Nederland heeft sowieso een status hoog te houden. In het verleden behaalden tien Nederlanders de mondiale titel. Fred Kaps en Richard Ross waren met respectievelijk drie en twee WK-titels het meest succesvol.