UTRECHT - Willem van Hanegem heeft zich in zijn column in AD Sportwereld voor het eerst uitgesproken over het ontslag van vier van zijn assistenten bij FC Utrecht.

"Toen ik hoorde dat de leiding van FC Utrecht vrijwel de hele technische staf wilde ontslaan, werd ik ter plekke doodziek", schrijft Van Hanegem in zijn column, die zondag op de website van de krant verscheen.

FC Utrecht ontdeed zich deze week van onder meer de assistent-trainers John van Loen en David Nascimento. De hoofdtrainer wilde in eerste instantie zelf ook ontslag nemen. "Ik was bij wijze van spreken de ontslagbrief al aan het schrijven", aldus De Kromme.

Aandringen

Op aandringen van diverse mensen binnen FC Utrecht, waaronder aanvoerder Gregoor van Dijk, besloot Van Hanegem toch te blijven. "Ze lieten me stuk voor stuk voelen dat ik de club nu niet alleen moest laten."

Dat woog bij Van Hanegem uiteindelijk zwaarder dan het gevoel om zijn collega's te volgen. "Ik ben loyaal aan de club, aan de spelers, aan de mensen achter de club en aan de aanhang. Ze hebben me laten voelen dat ze me nodig hebben. Dat heeft bij mij het zwaarst gewogen."

Beter

De oefenmeester had bij FC Utrecht de taak om Van Loen en Nascimento te laten doorgroeien tot hoofdtrainer en assistent. Daarom deed Van Loen volgens Van Hanegem ook de persconferentie na afloop van de wedstrijden. "Volgens mij deed hij dat goed", schrijft de trainer. "De club heeft niet willen wachten op het moment dat het beter zou gaan onder de huidige staf. Er was druk van buitenaf op de club. Dat geeft stress."

Van Hanegem ontbrak zondag op de bank bij de wedstrijd tegen NAC Breda (0-0). Hij was ziek, veroorzaakt door stress. Technisch directeur Piet Buter verving Van Hanegem.