UTRECHT - Zonder de zieke trainer Willem van Hanegem heeft FC Utrecht zondag in eigen stadion NAC Breda op 0-0 gehouden. Bij Vitesse blijft de nood onverminderd hoog. De club wist zondag ook in de zevende competitiewedstrijd niet te winnen.

In een wedstrijd vol strijd kreeg FC Utrecht de beste kansen. NAC zag in de eredivisie FC Groningen op basis van doelsaldo de kop overnemen.

Ziek

De spelers van Van Hanegem, die zondag ziek was, toonden zondag dat ze wilden werken. Het spelpeil was aan beide kanten niet hoog, maar Utrecht onderscheidde zich in werklust en onverzettelijkheid.

Bovendien waren in de hele wedstrijd de beste kansen voor de thuisploeg; Tom Caluwé en Loic Loval stuitten op de betrouwbare doelman Jelle ten Rouwelaar. Daartegenover stond een grote kans voor topscorer Matthew Amoah, die vlak voor rust de bal niet kon inkoppen.

Kort na rust behoedde Tommie van der Leegte NAC voor een achterstand door een kopbal van invaller Sander Keller van de lijn te halen. Hoewel NAC Breda na zes speelronden koploper in de eredivisie was, had de ploeg van coach Robert Maaskant weinig in te brengen tegen Utrecht. De thuisploeg benutte de kansen niet en met een gelijkspel kwam NAC het best weg.

Utrecht schoot intussen weinig op met het tweede gelijkspel uit deze competitie.

Vitesse

Door twee treffers van Marko Arnautovic behaalde FC Twente in Arnhem een gemakkelijke overwinning (2-0) op Vitesse.

FC Twente miste door de blessures van oud-Vitessenaar Theo Janssen en Kenneth Perez de nodige creativiteit op het middenveld, maar een combinatie tussen de lepe spitsen Blaise N'Kufo en Marko Arnautovic was al na tien minuten lonend. De Zwitser gaf vanaf links de bal voor, de Oostenrijker kon aan de rechterkant ongehinderd scoren.

Ruggesteun

Het was een welkome ruggesteun voor de bezoekers die net als in de UEFA-Cupwedstrijd enkele dagen eerder tegen Racing Santander de luxe van een snelle voorsprong proefden.

De ploeg uit Enschede ging zich in de eerste helft echter te buiten aan een aantal grove slordigheden. Een eigen inzet van Jeroen Heubach kon door doelman Sander Boschker met een reflex en met behulp van het Arnhemse 'houtwerk' worden gekeerd, kort voor de rust had de Twentse doelman zelf een verrassing in petto.

Hij liet de bal na een terugspeelbal van Ronnie Stam onder de voet doorrollen, maar bracht met een ultieme sliding centimeters voor de doellijn redding.

Tempo

Vitesse, dat even daarvoor Rogier Molhoek een open kans had zien missen, kon het benodigde geluk niet afdwingen. De ploeg speelde zonder zelfvertrouwen en in een gezapig tempo, waardoor de bezoekers alleen door hun eigen toedoen in problemen geraakten.

Met het inbrengen van de Fin Niklas Tarvajärvi, die de wel ijverige maar ongelukkige Alexander Büttner verving, hoopte de geplaagde trainer Hans Westerhof in de tweede helft op eigen kracht voor wat meer gevaar te kunnen zorgen.

De opzet mislukte, het elftal van Vitesse oogt als een verzameling individualisten, waarin de samenhang ten enen male ontbreekt. De tweede treffer van Arnautovic, in de 69ste minuut, beroofde de thuisclub van alle verdere aspiraties in dit duel.