AMSTERDAM - Ajax heeft zondag de slechtste thuiswedstrijd van dit seizoen afgesloten met een zege op NEC (2-0). Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez voorkwamen in de ArenA dat hun ploeg ook in eigen huis werd bestraft voor het wisselvallige optreden van dit seizoen.

Dat Ajax voorlopig alleen op vreemde bodem punten verliest, ligt echter vooral aan het optreden van de defensie. De verdedigers van de Amsterdamse club houden ver buiten de ArenA vaak open huis. Voor eigen publiek is Ajax echter alweer 657 minuten zonder tegentreffer.

Danijel Pranjic scoorde op 5 mei namens Heerenveen voor het laatst namens de bezoekende club in Amsterdam.

Tegentreffer

Het had er in de 33e minuut van een tegenvallende wedstrijd veel van weg dat NEC een uitgelezen kans zou krijgen om Ajax voor eigen publiek eindelijk weer eens op een tegentreffer te trakteren. Lars Schöne dook over de knie van Thomas Vermaelen en scheidsrechter Ruud Bossen rende duidelijk richting de middenstip. De arbiter had ongeveer de helft van de afstand overbrugd, toen hij plotseling toch besloot de bal buiten het strafschopgebied te leggen.

Bossen bespaarde de thuisploeg voor een tweede tegenvaller in de eerste helft. Dario Cvitanich greep al na tien minuten naar zijn hamstring en moest zich laten vervangen door Leonardo. De Argentijn meldde zich als tiende speler in de ziekenboeg van de Amsterdamse club. Trainer Mario Been van NEC, dat ook Europees actief is, kon alleen niet beschikken over Collins John. De aanvaller kampt met een conditionele achterstand.

Voorkeur

Ajax was ondanks de vele afwezigen wel de minst slechtste ploeg in de ArenA. Huntelaar kreeg in de twaalfde minuut de beste kans op de openingstreffer. Gregory van der Wiel, die als rechtsback de voorkeur kreeg boven Bruno Silva, krulde de bal prachtig op het hoofd van de topschutter van de vorige editie van de eredivisie. Huntelaar kopte de bal echter recht op doelman Gabor Babos.

Omdat daarna grote kansen uitbleven, koos trainer Marco van Basten vlak voor het verstrijken van de eerste helft voor een opmerkelijke wissel. Het was logisch dat de oefenmeester zijn ploeg met invaller Siem de Jong meer aanvallende impulsen wilde geven. Dat de voormalig bondscoach Gabri naar de kant haalde, was voor een groot deel van het publiek en de Spaanse middenvelder zelf een grote verrassing.

Inzet

De teleurgestelde Gabri was nog geen twee minuten in de catacomben of Ajax kwam op voorsprong. Invaller Leonardo kreeg een vrije doorgang na een misverstand tussen Lorenzo Davids en Bas Sibum. Doelman Babos redde nog op een inzet van Luis Suarez. De Hongaar kon vervolgens niet meer voorkomen dat Huntelaar de bal in het lege doel tikte: 1-0.

De spits van Ajax vierde zijn derde competitietreffer uitgelaten. Vlak na rust werd echter duidelijk dat hij nog steeds niet makkelijke scorende aanvaller van het vorige seizoen is. Huntelaar verprutste twee goede kansen op een tweede treffer.

Het was uiteindelijk Suarez die in de in de 73e minuut voor grote opluchting bij Ajax zorgde. Hij schoot raak nadat doelman Babos een kopbal van Oleguer met veel moeite uit zijn doel ranselde: 2-0. Ajax staat door de zege eindelijk weer eens boven PSV. Een garantie voor de komende uitduels met Heracles (woensdag) en FC Twente (zaterdag) is dat allerminst.

Oleguer

De wedstrijdjury van de ArenA verkoos zondagmiddag na de thuiswedstrijd van Ajax tegen NEC (2-0) de Spanjaard Oleguer als man van de wedstrijd. Trainer Marco van Basten van Ajax kon wel met die beslissing leven. "Al had ik het publiek als man van de wedstrijd verkozen."

"Ik ben blij dat we hebben gewonnen", stelde Van Basten. "We hebben een goede stap op de ranglijst gezet. Maar ik ben niet tevreden over ons spel. Vooral in de eerste helft acteerden we in een veel te laag tempo. Het publiek is ons echter blijven steunen. Daarvoor alle dank."

Kansen

Van Basten: "We hadden afgesproken om snel en agressief te beginnen. Ik zag daar niets van terug. Dat vind ik best wel vreemd. Ik constateer ook dat we nog steeds heel veel kansen missen. We moeten daar keihard aan werken. Pas dan kunnen we grote stappen zetten."

Ajax - NEC