EINDHOVEN - PSV heeft voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd in de competitie verloren. Roda JC, tot zaterdag nog zonder overwinning, was met 3-2 te sterk.

PSV heeft na zeven speelronden in de eredivisie al bijna net zo vaak verloren als vorig seizoen. Het laaggeklasseerde Roda JC was zaterdag in Eindhoven verrassend met 3-2 te sterk. Eerder versloegen ook AZ en NAC Breda de landskampioen al. De voorbije competitie wist PSV het aantal verliesbeurten te beperken tot vier.

De wedstrijd in het Philips Stadion deed in veel opzichten denken aan de ontmoeting van vorig seizoen tussen beide clubs. Op 7 december 2007 was Roda met 4-2 sterk. Sindsdien verloor PSV in de competitie geen thuiswedstrijd meer. Een klein jaar later maakte uitgerekend Roda, dat deze competitie nog niet had gewonnen, een einde aan de ongeslagen serie.

Olympique Marseille

PSV hoopte dat de knappe overwinning op Olympique Marseille van woensdag (2-0) het begin zou zijn van een ommekeer. De Eindhovenaren voetbalden in het Champions League-duel tegen de Fransen voor het eerst sinds lange tijd met overtuiging.

Stevens wilde daarom begrijpelijkerwijs beginnen met dezelfde elf basisspelers. Een spierblessure in het bovenbeen van Ibrahim Afellay zorgde ervoor dat de trainer zijn plannen alsnog moest wijzigen. De topscorer deed kort voor het begin van de warming-up van beide clubs nog testoefeningen, maar hij bleek te veel last te hebben. Nordin Amrabat verving Afellay.

Zelfvertrouwen

PSV leek weinig aan zelfvertrouwen te hebben gewonnen sinds woensdag. Net als in eerdere competitieduels, met FC Volendam, AZ en NAC als beste voorbeelden, acteerde de landskampioen bijzonder ongelukkig. In balbezit gingen de meest simpele dingen mis.

Verdedigend oogde PSV ook weer niet zo stoïcijns en degelijk als in de voorbije seizoenen. Boldizsar Bodor mocht na twintig minuten uithalen, waarna Anouar Hadouir het laatste zetje aan de bal gaf: 0-1. De supporters van PSV uitten hun ongenoegen opnieuw met boegeroep en gefluit.

Amrabat

De problemen van PSV verergerden toen Amrabat, die weinig indruk maakte, nog voor rust geblesseerd het veld verliet. Stevens bracht Danko Lazovic als invaller en besloot direct daarna, uit tactische overwegingen, ook verdediger Jeremie Brechet te wisselen voor middenvelder Balazs Dzsudzsak.

Kwetsbaarheid

PSV startte na de pauze met de beste bedoelingen, maar ondanks een kort offensiefje kwam Roda niet echt in de problemen. Een vrije trap van Roda toonde opnieuw de kwetsbaarheid van PSV. Andres Oper kon, met Carlos Salcido in zijn buurt, ongehinderd inkoppen.

Niet veel later hielp een dood spelmoment PSV juist terug in de wedstrijd. Dzsudzsak trapte een vrije trap van grote afstand hard raak: 1-2. Een derde verdedigingsfout werd PSV fataal. Bodor mocht ongehinderd op Andreas Isaksson aflopen: 1-3.

De aansluitingstreffer van Danko Lazovic bracht de spanning in de laatste tien minuten nog even terug. De gelijkmaker bleef, ondanks een goede schotkans voor Danny Koevermans, uit. De rust die woensdag na de zege op Marseille enigszins terugkeerde bij PSV, bleek door de nieuwe tegenvaller van korte duur.