GRONINGEN - FC Groningen heeft de schlemielige nederlaag vorige week bij Ajax op indrukwekende wijze van zich afgespeeld tegen Sparta (3-0).

De ploeg van trainer Ron Jans had zaterdagavond in het volgepakte Euroborg geen mededogen met de Kasteelclub. Na 34 minuten stond het al 3-0 door doelpunten van Petter Andersson (2) en Marcus Berg.

De Rotterdammers wonnen vorig week hun eerste competitieduel tegen FC Utrecht (1-0), met debutant Ruud Knol als rustpunt achterin. Maar FC Groningen is van een ander kaliber dan FC Utrecht en staat niet voor niets in de top van de eredivisie.

Knol en de zijnen hadden dan ook geen moment vat op de aanvallers Andersson, Marcus Berg en Berry Powel. Het drietal was voortdurend in beweging en wisselde steeds van positie.

Ook slaagde Sparta er niet in om de opkomende linkermiddenvelder Goran Lovre af te stoppen. Hij haalde twee keer de achterlijn en de voorzetten leverden twee treffers van Andersson op. De 3-0 van Berg benadrukte slechts het krachtsverschil op het veld.

Foeke Booy

Sparta-trainer Foeke Booy had wel pech dat zijn middenvelder Sander van Gessel er binnen tien minuten uit moest met een gebroken sleutelbeen, maar ook de voormalige Groninger had de thuisploeg niet kunnen intomen.

Ron Jans

Jans kon vooral tevreden zijn over vooral de eerste helft, waarin zijn elftal bevestigde dat het geen kater had overgehouden aan het bezoek aan de Arena. Dat hoefde ook niet, omdat FC Groningen tegen Ajax toonde dat er nauwelijks kwaliteitsverschil is.

De succescoach kijkt uit naar de uitduels met NEC (woensdag) en NAC Breda (zaterdag). Jans noemt deze tegenstanders "directe concurrenten in de strijd om een plek in het linkerrijtje''. Maar voorlopig strijden FC Groningen en NAC Breda de laatste weken wel om de koppositie in de eredivisie.

Rust

Door het "Engelse'' midweekse programma deed de thuisploeg het na rust wat rustiger aan. Al waren er kansen voldoende om de score te verdubbelen. Sparta bleef dus in Groningen een pak slaag bespaard, maar het vertoonde spel geeft weinig vertrouwen voor de derby tegen Feyenoord en het duel tegen NEC (beide op het Kasteel) op het programma.

De Rotterdammers verschenen alleen in de slotfase wat dreigend voor het Groninger doel. Het succesje tegen FC Utrecht bleek niet de ommekeer, maar daar was FC Groningen ook veel te sterk voor.