ALKMAAR - AZ heeft zaterdag tegen FC Volendam geen fout gemaakt. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 3-0 van de hekkensluiter in de eredivisie. Het betekende de vijfde opeenvolgende zege van AZ, dat na zeven wedstrijden vijftien punten heeft.

Het zijn imponerende cijfers die de nummer elf van afgelopen seizoen voor kan leggen. Toch blijft het de vraag welke waarde moet worden gehecht aan die knappe serie van de Alkmaarders. AZ trof de afgelopen weken met Willem II, Sparta Rotterdam, De Graafschap en Volendam clubs met een beduidend minder ambitieuze doelstelling.

De komende maand krijgt Louis van Gaal waarschijnlijk een beter beeld van de vorm van zijn ploeg. Op het programma staan onder meer duels met SC Heerenveen, FC Twente, Ajax en FC Groningen.

Doelpunt

Tegen het nog puntloze Volendam kreeg AZ met een vroeg doelpunt van Maarten Martens precies wat het wilde. De Belg zag zijn voorzet op Graziano Pellè door iedereen worden gemist, ook de grabbelende doelman Jeroen Verhoeven kreeg geen hand meer achter de bal: 1-0.

Volendam, dat fel van start was gegaan, beperkte zich vanaf dat moment slechts tot verdedigen, bang dat het was om net als Willem II (5-2) en Sparta (6-0) door AZ van de mat te worden geveegd.

De ploeg van Adelaar trok zich regelmatig met elf man terug op eigen helft en AZ had moeite om openingen te vinden in die stugge defensie. De Alkmaarders misten de creatieve impulsen van Moussa Dembélé, die nog kampt met de naweeën van een knieblessure. Zijn vervanger Pellè kon net als vorige week tegen De Graafschap de Belgische aanvaller niet doen vergeten.

Kort voor de pauze kopte de Italiaan een afgemeten voorzet van Martens voor een leeg doel jammerlijk naast. In de tweede helft had Pellè pech met een kopbal tegen de onderkant van de lat.

Succesvol

Aan de andere kant was Volendam na een klein uur spelen in een van de spaarzame aanvallen bijna succesvol. Bernard Hofstede dook na een combinatie met Jack Tuyp ineens vrij op voor Sergio Romero, maar de Argentijnse doelman voorkwam met zijn voeten dat AZ zich alsnog in moest gaan spannen voor de drie punten.

Hamdaoui

De Alkmaarders beslisten het duel uiteindelijk pas een kwartier voor tijd. Invaller Brett Holman zette Mounir El Hamdaoui met een prachtige pass vrij voor Verhoeven. De Marokkaan tekende vervolgens voor zijn negende treffer van het seizoen: 2-0. Martens maakte kort daarna ook nog de derde.

Van Gaal

De wedstrijd van AZ tegen FC Volendam verliep volgens het scenario waar Louis van Gaal al rekening mee had gehouden. De hekkensluiter in de eredivisie trok zich met elf man terug op eigen helft en capituleerde pas een kwartier voor tijd bij de tweede treffer van AZ. "Dit was een wedstrijd zoals ik al had verwacht'', zei Van Gaal na de 3-0-overwinning.

Volendam hield eerder knap stand tegen landskampioen PSV, dat slechts met 1-0 won van de gepromoveerde club uit Noord-Holland. "We wisten dat we veel geduld moesten tonen. Dat hebben we gedaan en uiteindelijk scoorden we ook. Dit was voor mij een hele belangrijke overwinning. Ook met het spel was ik best tevreden'', oordeelde de Alkmaarse trainer.