AMSTERDAM - Roger Federer heeft zich vrijdag uiterst eenvoudig geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in Basel. In de kwartfinale was de nummer twee van de wereld veel te sterk voor Simone Bolelli.

De Italiaan kwam in het duel, dat iets meer dan een uur duurde, tot vijf games: 6-2, 6-3. In de halve eindstrijd speelt Federer tegen Feliciano Lopez, die met 6-4, 7-6 (7) verrassend te sterk was voor James Blake (4).

Federer

Federer, die de laatste twee edities van het toernooi in Basel won, begon voor het thuispubliek in Zwitserland voortvarend aan het duel. Binnen de kortste tijd had hij een break voorsprong genomen en op 5-2 pakte hij met een tweede break de setwinst.

In de tweede set leek eenzelfde scenario plaats te vinden, maar op 5-2 verspeelde de Zwitser op de service van Bolelli drie wedstrijdpunten. Op zijn eigen service was het wel meteen raak.

Halve finale

De andere halve finale is een Argentijns onderonsje tussen David Nalbandian en Juan Manuel Del Potro. De als tweede geplaatste Nalbandian had het niet gemakkelijk tegen qualifier Benjamin Becker.

Hij had ruim anderhalf uur nodig om zich langs de Duitser te slaan: 7-6 (4), 6-4. Ook bij Del Potro, derde op de plaatsingslijst, ging het niet vanzelf. Tegen de Rus Igor Andreev (6) had hij bijna twee uur nodig om de winst te pakken: 6-4, 7-5.

Sint Petersburg

Ook voor Andrey Golubev kan deze week niet meer stuk. De 21-jarige Kazachse qualifier bereikte vrijdag de halve finale van het ATP-toernooi in Sint Petersburg. De tennisser sloeg zich in drie sets langs een andere qualifier, de Duitser Mischa Zverev. In een tennisgevecht van ruim tweeënhalf uur trok hij de winst naar zich toe: 6-7 (3), 6-4, 7-6 (4).

Het is voor Golubev, de nummer 150 van de wereld, de eerste keer dat hij doordringt tot een halve finale. Eerder dit toernooi behaalde hij mooie zeges op zijn als achtste geplaatste Rus Marat Safin en de Belg Olivier Rochus.

Nu wacht hem de confrontatie met Victor Hanescu. De Roemeen had weinig moeite met Michail Elgin, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten. In iets meer dan een uur zette hij de Rus opzij: 6-1, 6-4.

Murray - Verdasco

De andere halve finale gaat tussen twee toppers. De als eerste geplaatste Andy Murray en de als derde geplaatste Fernando Verdasco. Murray had behoorlijk wat moeite met Janko Tipsevaric en had ruim twee uur nodig om de winst naar zich toe te trekken: 7-6 (5), 7-5.

Verdasco had het een set moeilijk tegen voormalig Australian Open-finalist Rainer Schüttler, maar zette de Duitser daarna eenvoudig opzij: 7-5, 6-2.