AMSTERDAM - IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor de komende vier jaar. De 66-jarige Belg, die in 2001 het roer overnam van Juan Antonio Samaranch, zal komend jaar waarschijnlijk ook gekozen worden.

Andere kandidaten hebben zich nog niet aangediend. Rogge maakte zijn kandidatuur vrijdag bekend met een brief aan alle IOC-leden, zo bevestigde een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité.

Tijdens zeven jaar voorzitterschap heeft Rogge een harde lijn tegen dopinggebruik gevoerd.

Bovendien heeft hij de Jeugd Olympische Spelen geïntroduceerd en heeft de Belg veranderingen in het sportaanbod doorgevoerd. Zo zijn honk- en softbal niet aanwezig in 2012 op de Spelen in Londen.

Kandidaten

Drie toekomstige kandidaten laten de verkiezing in 2009 schieten om vier jaar later kans te maken de voorzittershamer van Rogge over te nemen.

Vice-voorzitter Thomas Bach, bestuurslid Richard Carrion en Sergei Bubka stemden er al mee in nog vier jaar onder Rogge te functioneren.

Het Franse IOC-lid Jean-Claude Killy zei in een reactie het logisch te vinden dat Rogge nog vier jaar doorgaat. "Hij heeft het erg goed gedaan en ik zie dan ook geen reden voor verandering."

Rogge zal nu zijn vijfde en zesde Spelen als IOC-voorzitter meemaken. Na Salt Lake City, Athene, Turijn en Beijing leidt Rogge de Spelen van Vancouver en Londen.