ZURICH - Bij het wereldkampioenschap voetbal in 2010 ontbreken Nederlandse scheidsrechters.

De FIFA maakte vrijdag de voorselectie bekend, die bestaat uit 38 arbiters. Veertien daarvan zijn afkomstig uit Europa, maar een Nederlander zit er niet tussen.

Bij het EK in Zwitserland en Oostenrijk was Nederland afgelopen zomer nog wel vertegenwoordigd. Pieter Vink leidde toen twee groepsduels.

Jan Wegereef is de laatste Nederlander die actief was bij een WK, in Japan en Zuid-Korea in 2002. In totaal waren in de geschiedenis dertien Nederlandse scheidsrechters actief bij EK's en WK's.

Teleurstellend

"Dit is wel teleurstellend'', reageerde Vink. "Het lijkt erop dat de FIFA de jonge generatie een kans wil geven. Van de wat oudere Europese scheidsrechters zijn vooral de echte toppers overgebleven, zoals Roberto Rosetti uit Italië.''

"Bij de UEFA sta ik hoog op de lijst'', zegt Vink verder. "Maar bij de FIFA wordt ook naar andere zaken gekeken. Uit elk werelddeel willen ze een aantal scheidsrechters hebben; het zijn ook een beetje politieke aanstellingen."

Vreemd

"Ik vind het wel vreemd dat ze al zo vroeg de voorselectie bekendmaken. Er worden nu mensen uitgesloten die over twee jaar in topvorm kunnen zijn.''

Naast veertien Europese scheidsrechters (UEFA) zijn er vijf arbiters afkomstig van de Aziatische voetbalbond (AFC), vijf van de Afrikaanse bond (CAF), vijf van de Noord-Amerikaanse, Midden-Amerikaanse en Caribische bond (Concacaf), zeven van de Zuid-Amerikaanse bond (Commebol) en twee van de Oceanische bond (OFC).

Teleurgesteld

"Het is begrijpelijk dat Pieter teleurgesteld is, maar dat zijn wij ook'', aldus Stephan Oost, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB.

"Wij hebben geen zicht gehad op de selectieprocedure van de FIFA. Het valt wel op dat vier van de veertien Europese scheidsrechters die zijn geselecteerd op dit moment niet vertegenwoordigd zijn in de elitegroep van de UEFA en zelfs nauwelijks of geen ervaring in de Champions League hebben.''