ZEIST - De KNVB herintroduceert na bijna twintig jaar een elftal dat onder de naam Nederland B gaat voetballen. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

Oud-international Johan Neeskens is aangesteld als bondscoach. Hij krijgt assistentie van Dennis Bergkamp, die de functie zal combineren met zijn stage bij het eerste elftal van Ajax.

Ook Arthur Numan (teammanagement) en Patrick Lodewijks (keeperstrainer) maken deel uit van de technische staf.

Het B-team zal bestaan uit spelers die niet meer in aanmerking komen voor het beloftenteam en spelers die nog niet structureel behoren tot de selectie van het Nederlands elftal.

Jong Oranje

De KNVB blaast het project nieuw leven in, omdat Jong Oranje zich niet wist te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2009.

Een grote groep talentvolle voetballers zou als gevolg hiervan lange tijd verstoken blijven van interlandvoetbal en daardoor de mogelijke aansluiting met het A-elftal kunnen verliezen, zo stelt de KNVB.

Kwalificatie

Het project 'Nederland B' duurt tot het einde van het lopende seizoen. Na de zomer van 2009 begint namelijk de kwalificatiereeks van Jong Oranje voor het Europees kampioenschap van 2011 voor spelers tot 21 jaar.

Bij dat EK kan plaatsing voor de Olympische Spelen van 2012 worden afgedwongen.

De contracten van Neeskens en de andere stafleden gaan in op 1 januari en duren tot het einde van het seizoen. Wie Jong Oranje daarna gaat begeleiden op weg naar het EK van 2011 is nog onduidelijk.

Foppe de Haan

Het contract van huidig bondscoach Foppe de Haan loopt tot het einde van dit seizoen. Omdat De Haan met Jong Oranje geen wedstrijden meer heeft, blijft hij zich tot die tijd als 'supervisor' bezig houden met het beloftenelftal, één jeugdelftal 'onder' Jong Oranje.

Het beloftenelftal bestaat uit spelers (geboren na 1 januari 1988) die in aanmerking komen voor een plaats in Jong Oranje van volgend seizoen.

Of De Haan na de zomer in dienst blijft van de KNVB, als bondscoach van Jong Oranje of in een andere rol, moet nog besproken worden.

Jong Zweden

'Nederland B' speelt woensdag 19 november de eerste wedstrijd. In Waalwijk is Jong Zweden de tegenstander. Hoewel het contract van Neeskens dan nog niet is ingegaan, zit hij wel op de bank als coach.

Het verdere programma wordt later ingevuld. In februari 1989 speelde 'Nederland B' voor het laatst. Dennis Bergkamp was in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Frankrijk een van de basisspelers.

"Met het in het leven roepen van dit team, kunnen we een grote groep talentvolle jongens van dichtbij blijven volgen'', reageerde Bert van Marwijk, bondscoach van het Nederlands elftal.

"Het zou zonde zijn als een grote groep spelers voor korte of langere tijd uit beeld zou verdwijnen.''