ZAGREB - NEC leek donderdag in Zagreb lang op weg naar een goed resultaat in de eerste groepswedstrijd van de UEFA Cup. In de hectische slotfase gaven de Nijmegenaren echter een 1-2-voorsprong uit handen. Dinamo Zagreb won door twee late treffers met 3-2.

De Nijmegenaren werden in de openingsfase overlopen door de thuisclub, die vol op de aanval speelde. Ivica Vrdoljak nam al in de derde minuut doelman Gabor Babos tevergeefs onder vuur, een minuut later lag de bal er wel in.

De Hongaarse doelman verwerkte een hoekschop van de Kroaten ongelukkig waardoor de bal voor de voeten kwam van Mandzukic. De sterke spits profiteerde optimaal van de fout van Babos: 1-0.

Het doelpunt was een flinke opdoffer voor de Nijmegenaren, die vol vertrouwen naar Zagreb waren afgereisd. NEC had na de Europese winst op Dinamo Boekarest in de competitie gewonnen van Feyenoord en aartsrivaal Vitesse.

De Nijmegenaren kregen halverwege de eerste helft uiteindelijk steun uit onverwachte hoek. Een onschuldige dieptepass van Peter Wisgerhof werd door verdediger Jesus de Carlos volledig verkeerd geraakt.

De Braziliaan, enigszins onder druk gezet door Saïdi Ntibazonkiza, zag de bal tot zijn eigen schrik met een vreemde carambole achter doelman Ivan Kelava belanden (1-1).

De ploeg van Mario Been greep het cadeautje aan om zich terug te vechten in de wedstrijd. De succescoach zag vanaf de kant goedkeurend toe hoe zijn elftal met bij vlagen goed positiespel weer grip kreeg op het duel. Na een vloeiende combinatie met Lorenzo Davids dook Ntibazonkiza kort na de gelijkmaker vrij op voor Kelava. De Kroaat redde echter knap met zijn voeten.

De kampioen van Kroatië, die tegen NEC al de negende Europese wedstrijd van het seizoen speelde, bleef voornamelijk gevaarlijk uit dode spelmomenten. Mandzukic, het grote talent van Zagreb, kopte kort voor rust uit opnieuw een hoekschop op de vuisten van Babos.

NEC bleef ook na rust lange tijd redelijk gemakkelijk overeind in het Maksimir Stadion, ondanks de toenemende druk van Dinamo. Uit een van de spaarzame eigen aanvallen kwamen de Nijmegenaren een klein kwartier voor tijd zelfs verrassend op voorsprong.

Tim Janssen, die de voorkeur had gekregen boven Jhonny van Beukering, tikte een voorzet van Lasse Schöne binnen. Lang kon NEC niet van de voorsprong genieten. Bosko Balaban (schot vanaf twintig meter) en Vrdoljak (kopbal) bezorgden de Nijmegenaren met twee late treffers uiteindelijk een flinke kater.

Mario Been

Mario Been was na de nederlaag van NEC in de UEFA Cup bij Dinamo Zagreb (3-2) toch een tevreden man. Been zag zijn ploeg grote delen van de wedstrijd domineren, maar in de slotfase sloegen de Kroaten toe met twee doelpunten. "Dan zie je dat we nog een stukje ervaring missen. Maar ik ben trots op deze jonge ploeg'', aldus de oefenmeester.

Been constateerde dat zijn ploeg alleen bij spelhervattingen echt in de problemen kwam. "We wisten dat ze daar erg sterk in zijn vanwege hun lengte. Maar voetballend bleven we goed overeind. Het is jammer dat we achteruit gingen lopen nadat we op voorsprong waren gekomen in plaats van vooruit te blijven verdedigen.''

De trainer prees zijn ploeg vooral voor de manier waarop het zich terugknokte na de vroege achterstand. "Daarna heb ik een elftal gezien dat een ongelooflijke veerkracht toonde. Bij vlagen hebben we de wedstrijd gedomineerd.''