HEERENVEEN - Een onmogelijke missie leek het en een onmogelijke missie werd het donderdag voor SC Heerenveen. AC Milan voetbalde zich in Friesland op de eerste speeldag van de groepsfase in de UEFA Cup redelijk eenvoudig naar een overwinning: 1-3.

De goede bedoelingen van Heerenveen ten spijt kostte het de Italianen weinig inspanning om het duel al snel te beslissen. Binnen 25 minuten was het pleit al beslecht met twee goals van Milan. Op dat moment deed dat geen recht aan de veldverhoudingen.

Trainer Trond Sollied had moed getoond en had slechts drie verdedigers het veld ingestuurd. Zij moesten de topspitsen Filippo Inzaghi en Andrei Sjevtsjenko het scoren zien te beletten.

Op het middenveld kreeg Heerenveen zo een man extra, Goran Popov, wat aanvankelijk goed uitpakte. Vol energie trok Heerenveen ten aanval en als Danijel Pranjic in de tiende minuut zijn zenuwen onder controle had gehad, was een Friese voorsprong mogelijk geweest.

Topspelers

Maar AC Milan, dat in de Serie A zesde staat, was niet voor niets al dagen lang het gesprek van de dag in Friesland. Het heeft een arsenaal aan topspelers waar veel clubs alleen van mogen dromen. Paolo Maldini, Clarence Seedorf (lichte liesklachten) en Ronaldinho werden op de bank gelaten, met spelers als Sjevtsjenko, Inzaghi, Gennaro Gattuso en Emerson kon Milan het donderdag wel af.

Met deze spelers klaarde Milan tussen de 19e en de 24e minuut de klus koelbloedig. De doelpunten kwamen weliswaar ongelukkig tot stand, maar toeval was het niet dat ze van Italiaanse makelij waren. De eerste was van Inzaghi via Calvin Jong-A-Pin, de tweede was een schuiver van aanvoerder Gattuso. Beide keren was Kaká de aangever.

Voor Heerenveen bleef in het restant weinig meer over dan te proberen te scoren. Milan geloofde het wel en speelde de wedstrijd rustig uit. Inzaghi mocht twintig minuten voor tijd na een fout in de verdediging van Heerenveen de 0-3 maken.

Pranjic

Een goal van Heerenveen leek het Friese publiek niet gegund, trainer Carlo Ancelotti gunde Friesland wel twintig minuten lang een optreden van invaller Ronaldinho.

De toeschouwers kregen vijf minuten voor tijd onverwachts een extraatje toen invaller Bonaventure Kalou uit balans werd gebracht. Danijel Pranjic benutte de strafschop, 1-3.

Sollied

De nederlaag die SC Heerenveen donderdag leed in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de UEFA Cup (1-3) was volgens coach Trond Sollied een goede les. "Onze jongens zijn jong en hebben een mooie toekomst. De spelers van AC Milan zijn een stuk ouder.''

Niet alleen ouder, maar ook verder en gerijpter. Sollied nam het zijn ploeg dan ook niet kwalijk dat het niet op kon tegen de Italiaanse topclub. De Noor wond zich nog wel op over het eerste doelpunt.

Vlak daarvoor kreeg verdediger Calvin Jong-A-Pin een klap in de nek van Filippo Inzaghi. "Een duidelijke rode kaart'', vond Sollied. De verdediger werd vervolgens door Inzaghi onderuit getrokken, waardoor de bal via zijn hoofd in het eigen doel ging. "Die goal had afgekeurd moeten worden'', vond Jong-A-Pin.