ENSCHEDE - FC Twente is het avontuur in de groepsfase van de UEFA Cup begonnen met een zege. In Enschede werd het Spaanse Racing Club Santander donderdag verslagen, 1-0.

Al na zes minuten kwam FC Twente op voorsprong. Kenneth Perez, betrokken bij de meeste aanvallen, gaf de voorzet, Romano Denneboom zorgde voor de afronding. De rechterspits deed dat koppend, op een wijze zoals hij dat eerder in het Europese seizoen bij Stade Rennes had gedaan.

De thuisclub gaf de voortvarende start een goed vervolg. FC Twente had het meeste balbezit en zorgde, in tegenstelling tot in eerdere wedstrijden dit seizoen, op de juiste momenten voor de versnelling. Het bracht de Spaanse opponent bij vlagen in grote verlegenheid.

Toch bleef de tweede treffer uit. Aanvallend zat het de formatie van coach Steve McClaren niet altijd mee. Perez had twee keer pech in de afronding, verder viel Denneboom na een flitsend begin wat terug en draait Blaise N'Kufo, het aanspeelpunt voorin, nog niet helemaal zoals in de voorgaande jaren.

Bij de dartelende blikvanger Eljero Elia ontbreekt het af en toe nog aan de juiste voortzetting. Perez verzette veel werk, tot hij ver in de tweede helft geblesseerd uitviel.

Toch was het Twentse optreden vooral in het eerste deel het beste tot nu toe onder de voormalige Engelse bondscoach. Santander kreeg voor de rust slechts één kans. Mohamed Tchité, al na 48 seconden goed voor geel na een onvervalste "Schwalbe'', schoot van dichtbij hard en laag in. Doelman Sander Boschker redde voortreffelijk.

Naarmate de tweede helft vorderde ging Santander, laag geklasseerd in de Spaanse competitie, meer initiatief tonen. FC Twente, met Jeroen Heubach als linksachter voor de geblesseerde Edson Braafheid, koos voor wat meer zekerheid.

Het duel ging er qua kijkspel daardoor op achteruit. Santander had echter niet het vermogen de Enschedeërs serieus in de problemen te brengen.

Blessure

Kenneth Perez en Ronnie Stam van FC Twente vielen donderdagavond in de ontmoeting met Santander geblesseerd uit. Perez heeft last van de hamstrings, Stam van de enkel. Volgens de eerste diagnose zijn beide blessure niet overdreven ernstig.

"Laten we hopen dat we snel weer over deze jongens kunnen beschikken'', zei coach Steve McClaren.