ZEIST - Bert van Marwijk steunt de invoering van de 6+5-regel. De bondscoach van het Nederlandse elftal zegt dit donderdag op de website van de KNVB.

De wereldvoetbalbond FIFA wil met deze regel de clubs verplichten om zes spelers uit eigen land in de basis op te stellen.

Van Marwijk haalt de regel aan in antwoord op de vraag of FC Groningen niet met te veel buitenlanders speelt. "Dat zegt in de eerste plaats heel veel over de kwaliteit van de scouting van FC Groningen. Ze draaien inmiddels al lang in de subtop van het Nederlandse voetbal mee. Daaruit kun je dus opmaken dat er goed gescout wordt."

Cruijff

"Aan de andere kant geef ik ook Johan Cruijff en anderen groot gelijk dat het jammer is dat er steeds minder Nederlanders in de Nederlandse competitie spelen. Daarom ben ik ook een voorstander van de 6+5-regel", stelt Van Marwijk.

Van Marwijk vindt het positief dat de clubs hierdoor worden gedwongen om voldoende Nederlandse spelers op te stellen. "Je moet immers toch naar je eigen jeugd blijven kijken, want als je de focus te veel op buitenlandse spelers legt, ga je ze overslaan. Dat is voor de toekomst van het Nederlands voetbal, en dus ook het Nederlands elftal, niet goed."

Volgens Van Marwijk is het belangrijk Nederlandse spelers te laten doorbreken. "Oranje profiteert nu voor een groot deel van de spelers die in sterke buitenlandse competities actief zijn."

"Op het moment dat je steeds minder Nederlandse spelers kan laten doorbreken, komen er ook steeds minder Nederlandse spelers bij grote Europese clubs terecht, waardoor het Nederlands elftal uiteindelijk zwakker wordt. Daar moeten we dus absoluut voor waken", vindt de oud-trainer van Feyenoord.