ROTTERDAM - Het Nederlands honkbalteam heeft tijdens het olympisch kwalificatietoernooi de tweede zege behaald. Oranje versloeg donderdagavond in Rotterdam Zweden met ruime cijfers: -2. Nederland startte woensdag met een zege op Tsjechië (6-4).

Na twee dagen leiden Nederland en Italië. Beide landen hebben twee duels gewonnen. Frankrijk en Tsjechië volgen met één zege. Nederland speelt vrijdagavond in Haarlem tegen aartsrivaal Italië. De beste twee landen van het evenement verdienen een olympisch startbewijs.

Tien op rij

De belangrijkste fase van het olympisch kwalificatietoernooi breekt voor de Nederlandse honkballers aan met de wetenschap dat het team van Robert Eenhoorn inmiddels op de twee toptoernooien (EK en kwalificatie-evenement) tien zeges op rij heeft behaald. Daarvan hadden er acht op het succesvolle EK plaats. De mooie serie is goed voor het zelfvertrouwen, maar nog geen garantie voor een olympisch ticket.

Vrijdagavond wacht in Haarlem aartsrivaal Italië, dat een uitermate teleurstellend EK achter de rug heeft maar tijdens de strijd om twee olympische tickets inmiddels ook de eerste twee wedstrijden winnend heeft afgesloten. Na een magere 2-0 tegen Spanje rolde het team met ingevlogen verse krachten donderdag - ook in Rotterdam - Frankrijk in zeven innings op met 10-0.

Smit

Nederland begon tegen Zweden met de kennis dat de eerdere duels tegen de Scandinaviërs simpel gewonnen werden, met als uitschieter de 21-0 in de halve finale van het EK. Alexander Smit, het -jarige talent dat in Amerika bij de Minnesota Twins onder contract staat, begon als startende werper. Het was niet de beste fase van Oranje, ondanks een snelle voorsprong van 2-0 in de eerste slagbeurt.

Smit kreeg twee innings later twee punten tegen en de ploeg van Eenhoorn kon opnieuw beginnen. Na vijf innings mocht Smit inrukken en kon Roger Kops het werk afmaken. "Alexander zat al snel tegen de negentig tot honderd ballen aan en meer wilde ik hem niet laten gooiden", zei Eenhoorn over de ingreep.

Rentree

In de zesde slagbeurt nam Oranje definitief de wedstrijd in handen, met name door de sterke slagploeg. De van een enkelblessure teruggekeerde Harvey Monte was de uitblinker. Van de vijf keer dat hij tegenover een Zweedse werper stond, raakte hij de bal vier keer goed. Monte was geblesseerd geraakt op het EK, maar kon door Eenhoorn donderdag weer in de line-up gezet worden. Twee keer een eenhonkslag en twee keer een tweehonkslag gaven aan dat de bondscoach blij was met de rentree.

"Ik heb nog wel last, maar laat me de ontknoping niet afnemen. De fysio zegt dat ik kan spelen, dus doe ik dat", zei de 21-jarige rechtsvelder. Met vijftien honkslagen (inclusief een homerun van Sharnol Adriana in de achtste inning met twee man op de honken) kon Eenhoorn tevreden zijn over zijn ploeg. Al is Zweden de afgelopen weken niet een echte graadmeter geweest voor het Nederlandse niveau. "Ze speelden wel hun beste wedstrijd van de drie tegen ons", meende de bondscoach.