BARCELONA - Het is dat er een paar uitzonderingen zijn (Pieter van den Hoogenband positief, Hinkelien Schreuder negatief), anders ga je geloven dat de Omega Wave, het apparaat waarmee prestatiegeschiktheid en -bereidheid wordt gemeten, in het trainingskamp per ongeluk op de 'vrouwenstand' is blijven staan. De Nederlandse zwemsters presteren bij de WK in Barcelona, de mannen laten het vooralsnog afweten.

Marleen Veldhuis schitterde donderdagmorgen tweemaal. Eerst voldeed ze op de 100 vrij aan de olympische limiet. NOCNSF vraagt voor uitzending naar Athene 55,58, de voormalige waterpolo-international uit Borne zwom 55,17. Ze verbeterde haar persoonlijk record met ruim drietiende en kwalificeerde zich zelfs als derde voor de halve finales. Chantal Groot evenaarde met 55,78 haar pr en eindigde als achtste in de voorronde.

Vrolijk

De verrichting van Veldhuis zorgde eindelijk weer voor vrolijke gezichten. "Ja, dat is nog eens wat", glunderde ze, nog nahijgend van de inspanning. "Ik hoop dat het in de finale ook zo gaat. Als derde erin en als derde eruit. Ik was best wel zenuwachtig. Na maandag heb ik niets gedaan, althans drie dagen niet gezwommen."

Een verklaring waarom het bij haar wel wil vlotten en bij andere selectieleden niet, bleef ze schuldig. "Ik geloof niet dat trainingsarbeid dat verschil maakt. Ik heb niet meer gedaan dan anderen". Haar doel wist ze wel meteen. "Dat is de finale halen en onder de 55 zwemmen."

Estafette

Anderhalf uur later stond Veldhuis, als lid van de ploeg voor de zware 4x200 vrij, opnieuw op het startblok. En opnieuw ging dat goed. Manon van Rooijen (2.02,41), Veldhuis (2.01,28), Celina Lemmen (2.00,66) en Haike van Stralen (2.02,53) kwamen gezamenlijk tot een uitstekende 8.07,30. Dat was de zesde tijd in de series, nog voor Australië. Het Oranje-viertal, dat zich pas in een heel laat stadium kwalificeerde voor het titeltoernooi, bleef daarmee slechts 0,1 seconde boven de olympische limiet. Een onverwacht goede prestatie.

Desillusie

De desillusie was zichtbaar op het gelaat van de rugslagzwemmers. Klaas Erik Zwering kon op de 200 meter niet aan de verwachtingen voldoen. Hij kwam donderdag in de series niet verder dan 2.01,56 en eindigde als 24e. De profzwemmer uit de Philips-ploeg had in Palau Sant Jordi de barrière van twee minuten moeten nemen. Hij is met 2.00,06 houder van het Nederlands record. Dat dateert al weer van drie jaar geleden (OS Sydney).

Ganzevles

Sander Ganzevles stelde nog ernstiger teleur. De TZA'er, clubgenoot van de wel presterende Veldhuis en Groot, finishte in de anonimiteit: 2.05,05, bijna vier seconden boven zijn pr. Zwering kroop aangeslagen op de kant. "Een klotetijd. Meer kan ik er niet over zeggen. Het ging op zich nog wel lekker. Hetzelfde gevoel als bij de NK. Het zal dus wel 2.00,3 worden, dacht ik, misschien iets sneller. Dan kijk je naar het scorebord, blijkt er niets van te kloppen. Zwaar klote. Zo heeft het weinig zin meer."